Elcykel 1000w – Är Det Lagligt i Sverige?

elcykel 1000w elcykelkortet

Om du funderar på att köpa en elcykel eller ett elcykelkit med 1000w men är osäker på om detta är okej att göra här i Sverige eller inte så har du hamnat på rätt ställe.

I den här guiden kommer vi att besvara frågan om det är lagligt eller inte att bygga eller köpa en elcykel med en 1000w motor. Vi kommer även att beröra det bästa alternativet av elcykel och elcykelkit med 1000w, samt lite annan utrustning och tips som kan vara bra att veta om.

Är Det Lagligt Med En Elcykel På 1000w?

Det första att förstå sig på är huruvida det är lagligt eller inte att ha en elcykel som har en 1000w motor eller inte.

I grund och botten är det lagligt att ha en elcykel med en 1000 watts motor, men det är viktigt att förstå att det fortfarande måste finnas en begränsning för elcykelns pedalassistans. Enligt Transportstyrelsens regler kring elcyklar får dessa inte överstiga 25 km/h om du vill kunna cykla med den på cykelvägar och liknande.

Trots detta behöver du registrera och trafikförsäkra din elcykel om den har en motor med 1000w, då den hamnar under en annan EU-klassifiering, där den istället betraktas som en moped i klass II.

Har du köpt elcykeln eller elcykelkitet utomlands (eller om du har trimmat elcykeln själv) kanske denna inte har samma hastighetsbegränsning som krävs här i Sverige på en maxhastighet på 25 km/h. Går den över 25 km/h (upp till 45 km/h) klassificeras den istället som en moped i klass I. Då får man inte längre cykla på cykelvägar, utan måste istället hålla sig till bilvägarna, samtidigt som det är krav att du har ett kökort för EU-moped.

Ska du enbart använda din elcykel med en motor på 1000w off-road eller på privat mark finns det inga regler eller lagar du behöver följa på samma sätt. Då får du helt enkelt cykla efter eget sunt förnuft.

1000w elcykel

Elcykel Med 1000w Motor

Om du är på jakt efter att köpa en elcykel med 1000w motor så finns det några alternativ att välja på, även då det inte är särskilt vanligt med en så kraftfull elcykel. Det finns bara ett fåtal tillverkare häri Europa som tillverkar elcyklar med 1000w, och att hitta en modell som passar alla dina önskningar kan ibland vara svårt.

Två märken som säljer några elcyklar här i Europa med 1000w är Rad Power Bikes (läs vår recension här) samt Cyclotricity.

Ett annat alternativ är att privatimportera elcyklar från andra delar av världen, tex. Kina eller USA, där utbudet av kraftfulla elcyklar är betydligt större.

Elcykelkit Med 1000W

Ett annat sätt att få en elcykel med 1000w är att bygga den själv genom att köpa ett elcykelkit. Om du köper en elcykelmotor i toppklass kan du förvänta dig att den har ett rejält vridmoment på runt 150 Nm, samt upp till 1000 watt.

Det finns flera olika sådana elcykelkit att välja mellan, oavsett om man vill montera den som en mittmotor eller som bakhjulsmotorkit. Cyclotricity har ett elcykel kit på 1000w som bara kostar 3000 kr (utan batteri), de kallar sin elcykel för dubbelägescykel, vilket innebär att den är krävs en kod för att låsa upp hastighetsbegränsningen på 25km/h.

John Steen

John Steen började cykla för över 25 år sedan, och har inte slutat med det sedan dess. Länge har han varit intresserad av klassiska cyklar, men när elcyklar blev allt mer populärt för några år sedan har John fokuserat på det.

Gillade Du Vad Du Läste?

Här har du fler bra inlägg:

Bästa Elcykel Med Mittmotor (2024): Bäst i Test
Bästa Cykelkorg Till Elcykel (2024): Bäst i Test
Bästa Elcykel (2024): Bäst i Test