Bästa Elcykel (2024): Bäst i Test

bästa elcykel bäst i test

Om du letar efter ett sätt att åka till jobbet eller handla utan att använda bilen - och utan att behöva betala vid pumpen - kan en av de bästa elcyklarna vara ditt svar. Dessa batteridrivna cyklar har en liten motor som kan ge dig en extra skjuts när du behöver det, vilket gör det lättare att ta sig uppför backar och längre sträckor. 

Dessutom är de bästa elcyklarna helt enkelt roliga att cykla. De får dig att känna dig som ett barn igen, även om det bara är för att pendla. 

Eftersom elcyklar är så heta finns det hundratals modeller tillgängliga - men det betyder också att det finns en hel del dåliga modeller där ute också. Vi har testat ett antal av de bästa modellerna för att ge dig de bästa rekommendationerna för alla typer av elcyklar - oavsett hur du gillar att cykla.

För mer bakgrundsinformation om elcyklar kan du läsa vår köpguide.

De Bästa Elcyklarna Är:

 1. Bäst i Test Elcykel: Lifebike Classic+ G8 - Läs Vår Recension Här
 2. Näst Bäst i Test Elcykel: Cresent Elina - Läs Vår Recension Här
 3. Bästa Snabba Elcykel: Momas Jason - Läs Vår Recension Här
 4. Bästa Billiga Elcykel: Monark e-Karin - Läs Vår Recension Här
 5. Bästa Hopfällbar Elcykel: Electrastore Mate - Läs Vår Recension Här
 6. Bästa Elckel Med Mittmotor: Cresent Elis - Läs Vår Recension Här
 7. Bästa Elcykel Hybrid: Merida eSpresso 400 S EQ - Läs Vår Recension Här
 8. Bästa Elcykel Med Låda: Lyfco Lådelcykel - Läs Vår Recension Här
 9. Bästa Elcykel Mountainbike: Merida eBig.Tour 400 - Läs Vår Recension Här
 10. Bästa Diskreta Elcykel: Stålhästen E-Prima Elcykel - Läs Vår Recension Här
 11. Bästa Fatbike Elcykel: Rad Power Bikes RadOver 6 Plus - Läs Vår Recension Här
 12. Bästa Elcykel Med Lastutrymme: Lifebike C-GO G7 - Läs Vår Recension Här
 13. Bästa Trehjuliga Elcykel: Monark Trehjuling El - Läs Vår Recension Här
 14. Bästa Elcykel 500w: El MTB Trek Powerfly FS 4 - Läs Vår Recension Här
 15. Bästa Elcykel 45 km/h: M1 Das Spitzing Evolution S-PEDELEC - Läs Vår Recension Här
 16. Bästa Elcykel För Barn: Haibike Alltrack - Läs Vår Recension Här
 17. Bästa Elcykel Från Biltema: Biltema Yosemite City Connect - Läs Vår Recension Här
 18. Bästa Elcykel Kit: Zipforce Distance - Läs Vår Recension Här


1. Lifebike Classic+ G8

Bäst i Test Elcykel


Lifebike Classic+ G8

SPECIFIKATIONER:

Typ: Klassisk Elcykel

Hjulstorlek: 28''

Motor: Framhjulsmotor

Batteri: Samsung 36V 13,8Ah 468Wh

Räckvidd: 50-80 km

FÖRDELAR:

 • Mycket smidig och skön att cykla på
 • Extremt prisvärd
 • Mjuka men kraftfulla bromsar
 • Snygg och stilren design
 • NACKDELAR:

 • Kan upplevas lite tungstyrd i och med framhjulsmotorn

 • Extremt Populär Prisvärd Elcykel För Daglig Pendling

  Lifebike Classic+ G8 är en klassisk elcykel som har fått höga betyg i flera recensioner och är ett populärt val för daglig pendling över hela Sverige. Den har en hjulstorlek på 28'' och en framhjulsmotor som drivs av ett Samsung 36V 13,8Ah 468Wh-batteri med en räckvidd på 50-80 km. Med andra ord är den ganska effektiv.

  Lifebike Classic+ G8 är utformad för en smidig och bekväm körupplevelse. Dess mittmonterade motor ger en balanserad körning, och den bekväma sadeln och styret gör den till en trevlig cykel att cykla på. Kombinationen av fot- och skivbromsar ger gott om stoppkraft och den mjuka bromskänslan gör det lätt att kontrollera cykeln och stanna smidigt. Cykeln har också en attraktiv och snygg design.

  Överlag är det verkligen en toppenmodell som vi fann ett absolut nöje att cykla med. Och för prislappen är det som sagt ett riktigt kap i jämförelse med vissa av de dyrare modellerna som finns tillgängliga på marknaden just nu.

  Vissa cyklister kan tycka att framhjulsmotorn på Lifebike Classic+ G8 är lite väl tung, vilket kan kräva lite tillvänjning. Med lite övning bör dock de flesta cyklister kunna anpassa sig till cykelns hantering och känsla.

  På det hela taget är Lifebike Classic+ G8 en högkvalitativ och prisvärd elcykel för daglig pendling. Dess mjuka körning, kraftfulla bromsar, attraktiva design och överkomliga pris gör den till ett populärt val bland cyklister.

  Läs vårt fullständiga test och recension om Lifebike Classic+ G8 här.

  2. Cresent Elina

  Näst Bäst i Test Elcykel


  Cresent Elina

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Klassisk Elcykel

  Hjulstorlek: 28''

  Motor: Framhjulsmotor

  Batteri: EGOING 36V 11.6Ah

  Räckvidd: 40-70 km

  Vikt: 28 kg

  FÖRDELAR:

 • Mycket bekväm sittposition samt styrning
 • Prisvärd modell
 • Stabil och hållbar konstruktion
 • Smidiga och lättanvända växlar
 • NACKDELAR:

 • Relativt tung modell
 • Lite krångligt att få batteriet på rätt plats

 • En Av Sveriges Mest Sålda Elcyklar För En Fantastisk Cykelupplevelse

  Cresent Elina är en klassisk elcykel med många imponerande funktioner. Med sin 28-tums hjulstorlek och framhjulsmotor erbjuder den här cykeln en bekväm och stabil körning som är lämplig för en mängd olika terränger.

  En av de stora fördelarna med Cresent Elina är dess mycket bekväma sittställning och styrning. Detta gör den till ett utmärkt val för cyklister som vill njuta av en bekväm körning under längre perioder, oavsett om det är för pendling eller fritid.

  En annan fördel med denna cykel är dess överkomlighet. Trots sina imponerande funktioner och möjligheter har Cresent Elina ett konkurrenskraftigt pris jämfört med andra elcyklar på marknaden, vilket gör den till ett utmärkt val för cyklister som vill spara pengar utan att göra avkall på kvaliteten.

  Den stabila och hållbara konstruktionen av Cresent Elina är en annan imponerande egenskap. Den här cykeln är byggd för att klara av den dagliga körningens hårdhet och är utformad för att hålla länge, vilket gör den till en bra investering för cyklister som vill ha en cykel som kommer att ge dem många år av glädje.

  De smidiga och lättanvända växlarna på Cresent Elina är en annan stor fördel. Växlarna är utformade för att göra det enkelt att växla och justera motståndet för att matcha terrängen, vilket gör det lättare att navigera i backar och utmanande terräng.

  Cresent Elina är dock inte utan nackdelar. Ett stort problem är dess relativt tunga vikt på 28 kg, vilket kan göra det svårt för vissa cyklister att lyfta och manövrera den, särskilt om de behöver transportera cykeln. Dessutom kan det vara lite knepigt att få batteriet på rätt plats, vilket kan vara ett problem för cyklister som är ute efter en enkel och problemfri upplevelse.

  Trots dessa nackdelar anses Cresent Elina vara en av Sveriges mest sålda elcyklar på grund av sin fantastiska cykelupplevelse. Med sin bekväma sittställning och styrning, smidiga och lättanvända växlar samt stabila och hållbara konstruktion är Cresent Elina ett bra alternativ för cyklister som vill ha en prisvärd elcykel som ger en bekväm och trevlig cykling.

  Läs vårt fullständiga test och recension om Cresent Elina här.

  3. Momas Jason

  Bästa Snabba Elcykel


  Momas Jason

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Mountainbike Elcykel

  Hjulstorlek: 27.5''

  Motor: Mittmotor

  Batteri: 36V 14Ah (504wh)

  Räckvidd: 40-80 km

  Vikt: 23 kg

  FÖRDELAR:

 • Kraftfull motor och batteri
 • Smidiga Shimano-växlar
 • Högkvalitativa komponenter
 • Tydlig och bra LCD-Display
 • NACKDELAR:

 • Byggd för att vara snabb, inte särskilt bekväm

 • En Av De Snabbaste Elcyklarna Vi Testat

  Den elektriska mountainbiken Momas Jason är en elcykel med topprestanda som är utformad för hastighet och effektivitet. Med ett kraftfullt 36V 14Ah (504wh) batteri och en motor med mittmotor kan den här cykeln ge smidiga och ansträngningslösa turer. Hjulstorleken på 27,5 tum erbjuder stabilitet och mångsidighet, vilket gör den lämplig för en rad olika terränger.

  En av de utmärkande egenskaperna hos den här cykeln är dess högkvalitativa komponenter, inklusive smidiga Shimano växlar, som bidrar till dess prestanda och tillförlitlighet. Den tydliga och bra LCD-displayen är ett användbart verktyg för cyklister och ger viktig information om cykelns status och batteritid.

  Fokus på hastighet och effektivitet sker dock på bekostnad av komforten. Den här cykeln är byggd för att vara snabb och är kanske inte det bästa valet för cyklister som vill ha en mer avslappnad och lugnare cykeltur. Dessutom är den här cykeln en av de snabbaste elcyklarna på marknaden, så ryttare bör vara beredda på en intensiv och spännande tur.

  På det hela taget är Momas Jason en elcykel med topprestanda som erbjuder utmärkt hastighet, kraft och tillförlitlighet. Den är dock kanske inte det bästa valet för cyklister som vill ha en bekväm och lugn cykeltur.

  Läs vårt fullständiga test och recension om Momas Jason här.

  4. Monark e-Karin

  Bästa Billiga Elcykel


  Monark e-Karin

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Klassisk Elcykel

  Hjulstorlek: 28''

  Motor: Mittmotor

  Batteri: 36V 11,6Ah

  Räckvidd: 50-80 km

  Vikt: 25,11 kg

  FÖRDELAR:

 • Smidig och lättanvänd
 • Enkel och effektiv Display
 • Smart och smidig pakethållare
 • Prisvärd
 • NACKDELAR:

 • Enbart tre växlar
 • Begränsad batteritid

 • Smidig, Behändig Och Bekväm Elcykel För Damer

  Monark e-Karin är den senaste utgåvan av elcykel från det svenska företaget Monark. Den anses vara den bästa billiga elcykeln för damer just nu på grund av de högkvalitativa materialen som används i samtliga komponenter, vilket bidrar till den övergripande stabiliteten och gör elcykeln robust. Detta leder till en lång livslängd på elcykeln, förutom teknologin i sig.

  Elcykeln är utrustad med den tysta EGOING-motorn från Monark, som är placerad i pakethållaren. Detta gör det enkelt att ta sig upp för branta sluttningar och cykla i lätt kuperad terräng. Tillsammans med det låsbara 11,6 Ah batteriet ger detta en räckvidd på mellan 40-80 km beroende på körstil.

  Monark Karin har 3 växlar, en fotbroms med snabb respons för säkerhet i nödlägen, samt en bastant aluminiunram som är utvald för att hålla i många år. Den har även en korg framtill för förvaring. Elcykeln finns i två färger, mattsilver eller brun. Vi kan tycka att tre växlar är lite lite, men för någon som enbart behöver ett smidigt alternativ att pendla med kan det räcka.

  Eftersom motorn är placerad i pakethållaren och drivs från bakhjulet, är det lättare att ta sig upp för backar. Motorn har också en sensor som ger olika assistans i 5 körlägen beroende på körstilen. Monark Karin 2020 är därmed en värdefull elcykel för damer med ett vridmoment på 45 Nm från motorn.

  Allt som allt är Monarks e-Karin är ett utmärkt val för en pålitlig och långvarig elcykel med mycket kraft. Räckvidden och vridmomentet från motorn gör den perfekt för branta backar, och aluminiumramen garanterar att du kan cykla i många år framöver. Om du letar efter en pålitlig elcykel för kvinnor kan du inte göra fel med Monark e-Karin.

  Läs vårt fullständiga test och recension om Monark e-Karin här.

  5. Electrastore Mate

  Bästa Hopfällbar Elcykel


  Electrastore Mate

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Hopfällbar Elcykel

  Hjulstorlek: 26''

  Motor: Framhjulsmonterad

  Batteri: 36V, 13 Ah

  Räckvidd: 50-80 km

  Vikt: 20.2 kg

  FÖRDELAR:

 • Snygg och modern design
 • Kompakt, lätt och smidig att ta med sig
 • Robust och hållbar design + motor
 • Bra batteri med lång räckvidd (80 km)
 • NACKDELAR:

 • Dyr modell
 • Lite mindre hjul än vissa andra modeller

 • Robust, Effektiv Och Smidig Hopfällbar Elcykel

  Electrastore Mate hopfällbara elcykel är en av de bästa i sin klass (och har utsätts till den bästa hopfällbara elcykeln i vårt test), och har en snygg och modern design som skiljer den från andra modeller. Med en 250w-motor och en maxhastighet på 25 km/h är den här cykeln både kraftfull och snabb. Batteriet på 36 V ger en imponerande räckvidd på 80 km, vilket gör den idealisk för långa turer.

  När det gäller designen är Electrastore Mate kompakt, lätt och lätt att bära, vilket gör den perfekt för dem som behöver en cykel som de kan ta med sig i farten. Den robusta och hållbara konstruktionen, tillsammans med den effektiva motorn, innebär att den här cykeln kommer att hålla i många år framöver.

  En potentiell nackdel med Electrastore Mate är dess höga kostnad jämfört med andra modeller. Dessutom är hjulen något mindre än vissa andra cyklar, vilket kan vara ett problem för cyklister som behöver lite mer stabilitet.

  På det hela taget är Electrastore Mate hopfällbara elcykel ett bra alternativ för dem som letar efter en högpresterande hopfällbar cykel med en snygg design. Den långa batteritiden och den robusta konstruktionen gör den idealisk för frekventa cyklister, och den kompakta och lätta konstruktionen gör den lätt att transportera.

  6. Cresent Elis

  Bästa Elckel Med Mittmotor


  Cresent Elis

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Klassisk Elcykel

  Hjulstorlek: 28''

  Motor: Mittmotor

  Batteri: EGOING 36V 11.6Ah

  Räckvidd: 40-70 km

  Vikt: 20.4 kg

  FÖRDELAR:

 • Lätt och smidig styrning
 • Bekväm och avslappnad sittställning
 • Smart teknologi med smidig Display
 • Kraftfulla hydrauliska bromsar
 • NACKDELAR:

 • Motorn tenderar att låta lite när den används mycket
 • App kan vara lite krånglig att sammankoppla med cykeln

 • Lätt, Smidig Och Bekväm Elcykel Dam Med Mittmotor

  Crescent Elis elcykel är en toppmodell i sin kategori av de bästa elcyklarna med mittmotor och erbjuder ett antal funktioner som gör den till ett utmärkt val för cyklister. Med en hjulstorlek på 28 tum och en centrummotor tillverkad av EGOING är Crescent Elis utformad för en smidig och effektiv körning.

  En av de utmärkande egenskaperna hos Crescent Elis är dess lätta och smidiga styrning. Mittmotorkonstruktionen bidrar till att fördela vikten jämnt, vilket ger stabilitet och förbättrad hantering. Detta gör det lättare för förare att manövrera cykeln, särskilt när de navigerar i trånga utrymmen eller byter riktning.

  Komfort är en annan viktig aspekt av Crescent Elis elcykel, med en avslappnad sittställning och en bekväm sadel. Sadeln är också justerbar, vilket gör att cyklisterna kan hitta den perfekta passformen och minimera obehag under långa cykelturer. Den praktiska displayen ger all relevant information, inklusive hastighet, avstånd och batteritid, vilket gör det enkelt att övervaka turen.

  Trots de många fördelarna finns det några nackdelar att tänka på med elcykeln Crescent Elis. För det första kan motorn bullra en del när den används flitigt, vilket kan vara ett bekymmer för vissa cyklister. Dessutom kan appen som används för att ansluta till cykeln vara lite knepig att navigera, vilket kräver lite tid och övning för att behärska den.

  På det hela taget är Crescent Elis elcykel en väldesignad maskin som erbjuder en bekväm och smidig körupplevelse. Med sin design med mellanmotor, smarta teknik och bekväma display är Crescent Elis ett utmärkt val för kvinnliga cyklister som letar efter en lätt och bekväm elcykel. Dess kraftfulla hydrauliska bromsar och bekväma sadel garanterar att cyklisterna får en säker och trevlig åktur.

  Läs vårt fullständiga test och recension om Crescent Elis här.

  7. Merida eSpresso 400 S EQ

  Bästa Elcykel Hybrid


  Merida eSpresso 400 S EQ

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Hybrid Elcykel

  Hjulstorlek: 28''

  Motor: Mittmotor

  Batteri: Shimano E8035, 500 Wh

  Räckvidd: 50-80 km

  Vikt: 25,11 kg

  FÖRDELAR:

 • Riktigt högkvalitativ konstruktion
 • Starka bromsar och bra växlar
 • Kraftfull motor
 • Stilren design
 • NACKDELAR:

  • Behöver speciell adapter till laddningssladden
  • Inte den mest bekväma sadeln

  Mycket Smidig Och Bekväm Cykling För Dam Och Herr

  Merida eSpresso 400 S EQ är en elcykel med en högkvalitativ konstruktion, som gör den robust och stabil. Den har starka bromsar och bra växlar, som gör den säker och lättkörd. Elcykeln har också en kraftfull motor med Shimano STEPS mittmotor och Shimano E6100 elcykelmotor med 60 Nm, som gör det lätt att komma upp i hastighet och ta sig upp för branta backar med lätthet.

  Batteriet är ett Shimano E8035 med 500 Wh, vilket ger en räckvidd på 50-80 km och laddningstiden är 5 timmar. Cykeln har 9 växlar och skivbromsar, vilket gör den anpassningsbar för olika terräng och väderförhållanden. Merida eSpresso 400 S EQ väger 25,11 kg, vilket bidrar till en robust och stabil känsla när man cyklar, men det gör också cykeln tung att bära.

  En nackdel med elcykeln är att man behöver en speciell adapter till laddningssladden och sadeln är inte den mest bekväma.

  Sammantaget är Merida eSpresso 400 S EQ en avancerad och stilren elcykel med många fördelar och en bra lösning för den som söker en kraftfull och säker cykel för sina turer och pendlingar - och det kanske itne är någon överraskning att vi utnämnt den som den bästa hybrida elcykeln på marknaden just nu.

  Läs vårt fullständiga test och recension om Merida eSpresso 400 S EQ här.

  8. Lyfco Lådelcykel

  Bästa Elcykel Med Låda


  Lyfco Lådelcykel

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Lastelcykel

  Hjulstorlek: 20"

  Motor: Mittmotor

  Batteri: Samsung 36V/17,5 Ah

  Räckvidd: 40-60 km

  Vikt: 69 kg

  FÖRDELAR:

 • Kraftfullt litiumbatteri med längre körsträcka
 • Lättanvänd och bra LCD-skärm
 • Rymlig och snygg låda med bra lastmöjlighet och två sittplatser
 • Bekväm cykling
 • NACKDELAR:

 • Lite dyrare lådelcykel
 • Kan upplevas lite långsam i svängarna

 • Välkonstruerad Lådelcykel Med Bra Lastmöjligheter Och Två Sittplatser i Lådan

  Lyfco är den bästa elcykel med låda med topprestanda som har utsetts till "Bäst i Test" av flera branschexperter. Med sina 20-tums hjul, en mittmotor från Bafang och en vikt på 69 kg erbjuder Lyfco lådelcykel en kombination av prestanda och bekvämlighet som är svår att slå.

  En av de främsta fördelarna med denna elcykel är dess kraftfulla litiumbatteri som ger en räckvidd på 40-60 km på en enda laddning. Detta gör den till ett utmärkt alternativ för cyklister som vill täcka längre sträckor och njuta av sina turer längre utan att oroa sig för att ta slut på strömmen. Batteriet är också utformat för att vara lätt att ladda, så att du snabbt och enkelt kan ladda det och komma tillbaka på vägen.

  En annan stor fördel med Lyfco lådelcykel är den lättanvända LCD-skärmen, som ger all information du behöver i ett ögonblick. Skärmen är tydlig och lätt att läsa, även i starkt solljus, och ger en mängd information, inklusive batterinivå, hastighet och räckvidd. Detta gör det enkelt att hålla koll på din tur och planera dina resor.

  Den rymliga och attraktiva lådan på Lyfco lådelcykel är en annan höjdpunkt. Lådan har gott om lastkapacitet och två säten, vilket gör det enkelt att ta med passagerare eller extra utrustning på dina resor. Lådan är väldesignad och välkonstruerad, och den ger cykeln en touch av stil, vilket gör den till ett bra alternativ för dig som vill sticka ut från mängden.

  Den övergripande cykelupplevelsen på Lyfco lådelcykel är också bekväm och trevlig. Cykeln är väldesignad, med en robust ram och högkvalitativa komponenter som ger en jämn och stabil körning. Cykeln är också utrustad med en mellanmotor och en rad växlar, vilket gör det lätt att ta sig an olika typer av terräng och körförhållanden. 

  Lyfco lådelcykel kan vara något dyrare än andra lådelcyklar på marknaden, men den extra investeringen är värd det för de extra funktionerna och fördelarna. Vissa cyklister kan dock tycka att cykeln känns lite långsam i svängar, särskilt om de är vana vid att köra snabbare, sportigare cyklar. Men för de flesta cyklister kommer detta inte att vara något större problem och cykeln kommer att ge en bekväm och trevlig körupplevelse.

  Läs vårt fullständiga test och recension om Lyfco lådelcykel här.

  9. Merida eBig.Tour 400

  Bästa Elcykel Mountainbike


  Merida eBig.Tour 400

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Mountainbike/Hybrid Elcykel

  Hjulstorlek: 29"

  Motor: Mittmotor

  Batteri: Shimano E8036, 630 Wh

  Räckvidd: 60-100 km

  Vikt: 24.83 kg

  FÖRDELAR:

 • Stora, greppvänliga hjul
 • Hållbar och högkvalitativ konstruktion
 • Bra och starka växlar
 • Rammonterad kraftig Shimano-motor
 • NACKDELAR:

 • Stor och tung modell i jämförelse med många andra modeller på marknaden
 • Laddningsporten kan vara lite jobbig att komma åt

 • Stor, Hållbar Och Robust Elcykel Mountainbike

  Merida eBig Tour 400 EQ är den bästa mountainbike elcykeln som kombinerar funktioner från en mountainbike och en stadscykel. Cykelns design är baserad på Meridas eBig Nine mountainbike, men med en brantare vinkel på toppröret för ett mer aerodynamiskt utseende. Cykeln väger strax under 25 kg och batteriet är placerat i det nedre röret för att upprätthålla balansen.

  Cykeln känns solid, med en systemvikt på 140 kg (inklusive cykel, förare och last) vilket ger gott om utrymme för att bära campingutrustning på övernattningsresor. Det bakre MIK HD-stället är stabilt, med stora stänkskydd i metall för att minimera stänk på både fram- och bakhjul. Cykeln levereras med integrerade Abus-hjulspärrar och Lezyne-strålkastare fram och Spanninga-strålkastare bak.

  Merida eBig Tour 400 EQ är utrustad med Shimano Steps-systemet, med ett 630Wh-batteri integrerat i det nedre röret och en Shimano EP8-motor integrerad i ramen där bottenstället normalt skulle vara placerat. EP8 är Shimanos mest kraftfulla motor, som minskar vikten och ökar vridmomentet jämfört med tidigare motorer. Cykeln ger en jämn och sömlös prestanda, med fem nivåer av stöd att välja mellan. Shimano Steps-systemet möjliggör också en komplett uppsättning växlar. Cykeln levereras med en Shimano-kontrollenhet på styret som styr batteriet. Aluminiumramen är snyggt färdigställd med internt ledda kablar för att hålla det hela snyggt.

  Sammanfattningsvis är Merida eBig Tour 400 EQ en väldesignad och konstruerad cykel som ger en solid och bekväm körning. Den är perfekt för både mountainbike och stadscykling, och den elektriska assistansen gör att det blir en trevlig och lättsam körning. Cykelns design är elegant, med batteriet och motorn integrerade sömlöst i ramen. Cykeln är välutrustad med funktioner som integrerade lampor och hjullås, och det bakre cykelstället är stabilt och kan hantera en betydande last.

  Läs vårt fullständiga test och recension om Merida eBig Tour 400 EQ här.

  10. Stålhästen E-Prima Elcykel

  Bästa Diskreta Elcykel


  Stålhästen E-Prima Elcykel

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Klassisk Elcykel

  Hjulstorlek: 27"

  Motor: Framhjulsmotor

  Batteri: 36V/11 Ah

  Räckvidd: 50 - 70 km

  Vikt: 24 kg

  FÖRDELAR:

 • Drivande framhjulsmotor
 • Bekväm och smidig att cykla på
 • Diskret och simpel design
 • Tystgående motor
 • NACKDELAR:

 • Enbart tre växlar
 • Ballongdäck som passar bäst för stadscykling

 • Snygg, Simpel Och Bekväm Stadselcykel

  Stålhästen E-Prima Elcykel är en snygg, enkel och bekväm stadscykel som är utformad för stadscyklister. Cykeln är utrustad med en framhjulsmotor som ger en mjuk och naturlig känsla när du cyklar, samt bra dragkraft och stabilitet. Den tysta motorn ger en jämn och diskret körning, vilket gör den idealisk för pendling och fritidscykling.

  Cykeln är också utformad med komfort i åtanke, med en bekväm sadel och ett bekvämt styre. Cykelns diskreta och enkla design gör att den passar många olika cyklister, och designen är lätt att underhålla.

  Cykeln är dock endast utrustad med tre växlar, vilket kanske inte är tillräckligt för ryttare som ofta möter branta backar eller grov terräng. Ballongdäcken lämpar sig bäst för stadscykling och ger kanske inte tillräckligt med grepp eller stabilitet för terrängcykling eller grov terräng.

  Med en räckvidd på 50-70 km är Stålhästen E-Prima Elcykel ett bra val för cyklister som letar efter ett bekvämt och effektivt transportmedel för stads- och förortscykling.

  Läs vårt fullständiga test och recension om Stålhästen E-Prima Elcykel här.

  11. Rad Power Bikes RadOver 6 Plus

  Bästa Fatbike Elcykel


  Rad Power Bikes RadRover 6 Plus

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Fatbike Elcykel

  Hjulstorlek: 26″

  Motor: Mittmotor

  Batteri: 48V, 14Ah

  Räckvidd: 40 - 70 km

  Vikt: 33.3 kg

  FÖRDELAR:

 • Stark 750w motor med smidig inkoppling och en förutsägbar effekt
 • Feta däck som är bra över terräng
 • Snygg modern design
 • NACKDELAR:

 • Den sekundära displayen är lite svag att se när du åker på en ljus solig dag

 • Kraftfull Fatbike Elcykel Med Fantastiska Komponenter

  Rad Power Bikes flaggskeppsmodell, RadRover 6 Plus, bevisade sitt värde och sin kapacitet för oss under hela vår tid på den. Vi var verkligen imponerad av batteriets och motorns prestanda, så mycket att den är en seriös utmanare till en av de bästa elcyklarna man kan köpa för pengar och helt klart den bästa fatbike elcykeln vi testat.

  Även om batteripaketet kanske har samma kapacitet som de tidigare Rovers ser det mycket bättre ut. Det var mycket lättare att ta bort och byta ut batteripaketet än på tidigare modeller. Motorns avstämning var märkbart mjukare än på tidigare modeller, det kändes verkligen som om motorns inkoppling var synkroniserad med mina tramptag; något som inte kan sägas om alla bakhjulsdrivna elcyklar.

  Det är tydligt att mycket tankeprocess och utveckling har lagts ner på RadRover 6. Från det nämnda motorengagemanget till den mindre styrenheten och den dubbla displayen är det uppenbart att Rad Power Bikes ägnade mycket tid åt att göra RadRover 6 till en standardsättare i den fat-tire e-bike världen.

  Rover är uppbyggd på ett sådant sätt att den är extremt mångsidig. Den är inte bra för en viss typ av konsument, den är bra för många av dem. Det beror främst på det sätt på vilket Rad lyckades skapa en bekväm, men ändå kapabel fat-tire e-bike. Ta till exempel det 700 mm breda, 4 tum höga höjningshandtaget. Bredden på styret är bra för stabilitet och kontroll medan den 4-tums höga höjningen gör att cyklisterna kan sitta mer upprätt; vilket resulterar i en bekvämare och roligare körning.

  RadRover 6:s lackering var också mycket lätt att se på, och när jag väl hade listat ut att Rover kan backa upp sitt utseende med sin prestanda. Den nuvarande konkurrensen inom cykelbranschen tvingar företagen att alltid vara på topp. RadRover 6 är produkten av detta hårda arbete.

  Läs vårt fullständiga test och recension om Rad Power Bikes RadRover 6 här.

  12. Lifebike C-GO G7

  Bästa Elcykel Med Lastutrymme


  Lifebike C-GO G7

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Klassisk Elcykel

  Hjulstorlek: 20''

  Motor: Mittmotor

  Batteri: Samsung 36V, 13.8Ah

  Räckvidd: 50-80 km

  Vikt: 27kg

  FÖRDELAR:

  • Stor lastyta för packning med lastkorg
  • Smidiga växlar
  • Stabil och hållbar konstruktion med en maxvikt på hela 200 kg
  • Smidig styrning tack vare små däck

  NACKDELAR:

 • Ganska tung och otymplig
 • Dyrare modell

 • Större Elcykel Med Mittmotor Och Stor Lastkorg

  Lifebike C-GO G7 är en elcykel med 20-tums hjul, en Bafang-mellankraftmotor och en räckvidd på 50-80 km. Vi har tidigare utsätt denna modell som en de bästa elcyklarna med mittmotor, särksilt med tanke på lastmöjligheterna.

  En av de utmärkande egenskaperna hos Lifebike C-GO G7 är det stora lastutrymmet, som tillhandahålls av den stora lastkorgen. Detta är särskilt användbart för cyklister som behöver transportera föremål på sin cykel, till exempel pendlare eller shoppare. Lifebike C-GO G7:s smidiga växelsystem gör det enkelt för cyklisterna att växla, vilket ger en bekväm och effektiv körupplevelse.

  Den stabila och hållbara konstruktionen av Lifebike C-GO G7 ger en säker och pålitlig körupplevelse. Detta gör den lämplig för ryttare som vill ha en cykel som tål regelbunden användning, och maxvikten på 200 kg är högre än genomsnittet, vilket gör den lämplig för ryttare som är tyngre eller som vill bära tyngre last. De små däcken ger förbättrad manövrerbarhet, vilket gör det lättare för cyklister att navigera i snäva svängar och kluriga körförhållanden.

  Lifebike C-GO G7 har visserligen vissa fördelar, men den har också vissa nackdelar. Vikten på 27 kg kan göra den svårare att transportera och förvara, och kan också göra det svårare för vissa ryttare att kontrollera och manövrera cykeln. Dessutom är Lifebike C-GO G7 en dyrare modell jämfört med andra elcyklar.

  Läs vårt fullständiga test och recension om Lifebike C-GO G7 här.

  13. Monark Trehjuling El

  Bästa Trehjuliga Elcykel


  Monark Trehjuling El

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Trehjulig Elcykel

  Hjulstorlek: 20''

  Motor: Framhjulsmotor

  Batteri: Monark 36V, 10Ah

  Räckvidd: 35-70 km

  Vikt: 33 kg

  FÖRDELAR:

 • Rejäl och hållbar konstruktion
 • Lättmanövrerad
 • Smidig lastelcykel med bra lastmöjligheter
 • NACKDELAR:

 • Dyrare modell
 • Inte pedalassistans över 20 km/h

 • Robust, Hållbar Och Mycket Bekväm Trehjulig Elcykel

  Monark Tricycle Electric är en elektrisk trehjuling med högsta prestanda som vi utnämnde den bästa trehjuliga elcykeln. Den har en hjulstorlek på 20 tum och har en räckvidd på 35-70 km, vilket gör den lämplig för längre turer. Den här elektriska trehjulingen är utrustad med 3 växellådor, vilket ger större kontroll och mångsidighet vid körning.

  En av de framträdande fördelarna med Monark Tricycle Electric är dess robusta och hållbara konstruktion. Trehjulingen är byggd för att hålla, vilket gör den till ett idealiskt val för ryttare som behöver ett pålitligt transportmedel. Dessutom är Monark Tricycle Electric lätt att använda, vilket gör den till ett utmärkt val för ryttare på alla erfarenhetsnivåer.

  En annan fördel med Monark Tricycle Electric är dess smidiga lastcykel med goda lastningsmöjligheter. Trehjulingen har gott om förvaringsutrymme, vilket gör den till ett bra alternativ för ryttare som behöver bära med sig föremål. Vare sig du pendlar till jobbet eller bara går ärenden är Monark Tricycle Electric ett bekvämt sätt att bära dina tillhörigheter.

  Monark Tricycle Electric är dock också en dyrare modell, vilket gör den mindre tillgänglig för vissa ryttare. Dessutom erbjuder trehjulingen inte pedalhjälp över 20 km/h, så ryttare som letar efter ett mer intensivt träningspass kan bli besvikna.

  Sammanfattningsvis är Monark Tricycle Electric en robust, hållbar och mycket bekväm elektrisk trehjuling som är perfekt för ryttare som vill ha ett pålitligt och lättanvänt transportmedel. Trots det höga priset är denna trehjuling ett utmärkt val för ryttare som letar efter en toppresterande elektrisk trehjuling som erbjuder en smidig körning och gott om förvaringsutrymme.

  14. El MTB Trek Powerfly FS 4

  Bästa Elcykel 500w


  El MTB Trek Powerfly FS 4

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Mountainbike Elcykel

  Hjulstorlek: 29"

  Motor: Mittmotor

  Batteri: 36V, 14Ah

  Räckvidd: 45-80 km

  Vikt: 25 kg

  FÖRDELAR:

 • Stora kraftfulla däck
 • Lätt och hållbar cykelram
 • Grym dämpning och fjädringssystem
 • Fantastisk kontroll och styrbarhet
 • NACKDELAR:

 • Mycket dyr modell
 • Stora däck som kan vara svåra att hantera utan erfarenhet

 • Elcykel Med 500w Motor Med Högsta Prestanda

  Trek Powerfly FS 4 är en elektrisk mountainbike av högsta klass med en motoreffekt på 500w - och är den elcykel med 500w some vi upplevt presterat bäst. Med sin kraftfulla motor kan den nå en maxhastighet på 25 km/h, vilket gör den till ett utmärkt val för terrängäventyr. Cykeln är utrustad med ett 36 V-batteri som ger gott om kraft för en dags cykling.

  En av de utmärkande egenskaperna hos Trek Powerfly FS 4 är dess stora, kraftfulla däck. Dessa däck ger utmärkt stabilitet och dragkraft, vilket gör att cyklisterna kan ta sig an även den tuffaste terrängen med självförtroende. Cykelramen är också lätt och hållbar, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som vill ha en cykel som klarar av tung användning.

  Trek Powerfly FS 4 har också ett fantastiskt stötdämpnings- och fjädringssystem som ger en bekväm körning även i tuff terräng. Cykeln har utmärkt kontroll och styrbarhet, vilket gör det lätt för cyklisterna att navigera även på de mest utmanande stigarna.

  Trots sina många fördelar är Trek Powerfly FS 4 en mycket dyr modell, vilket gör den till ett mindre attraktivt alternativ för budgetmedvetna cyklister. De stora däcken kan också vara svåra att hantera utan erfarenhet, så den här cykeln är kanske inte det bästa valet för nybörjare.

  På det hela taget är Trek Powerfly FS 4 en fantastisk elcykel med en 500w-motor som erbjuder hög prestanda och stort värde för erfarna cyklister. Den lätta ramen, de kraftfulla däcken och det responsiva fjädringssystemet gör den till ett utmärkt val för terrängäventyr, medan det höga priset kan göra den mindre tilltalande för budgetmedvetna köpare.

  15. M1 Das Spitzing Evolution S-PEDELEC

  Bästa Elcykel 45 km/h


  M1-DAS-SPITZING-EVOLUTION-S-PEDELEC (2)

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Speedbike Elcykel

  Hjulstorlek: 27.5"

  Motor: Mittmotor

  Batteri: M1, 48 V, 880 Wh

  Räckvidd: 45-90 km

  Vikt: 25kg

  FÖRDELAR:

 • Mycket kraftig motor och batteri
 • Kraftfull och hållbar konstruktion
 • Bekväm att cykla med
 • NACKDELAR:

 • Mycket dyr modell
 • Lite större inlärningskurva

 • Otroligt Kraftfull Speedbike Med Fantastisk Acceleration

  M1 Das Spitzing Ecolution S-PEDELEC är en elektrisk speedbike i toppklass som har ett antal imponerande funktioner och fördelar. Med en hjulstorlek på 27,5 tum, TQ 120S mittmonterad motor och en kraftfull effekt på 500 W är den här cykeln utformad för hastighet och kraft.

  M1-batteriet på 48 V, 880 Wh M1-batteriet ger gott om energi för att driva cykeln, och med en vikt på bara 25 kg är cykeln både lätt och lätt att hantera. Detta gör den till ett utmärkt val för dem som vill ha en cykel som är både kraftfull och lättmanövrerad.

  En av de viktigaste fördelarna med M1 Das Spitzing Ecolution S-PEDELEC är dess kraftfulla och hållbara konstruktion. Den mittmonterade motorn och det kraftfulla batteriet ger exceptionell acceleration, och cykeln är byggd för att hålla länge.

  En annan fördel med den här cykeln är dess komfort. De 27,5 tums hjulen och den lätta konstruktionen ger en jämn och bekväm körning, även i höga hastigheter. Displayen ger också tydlig och lättläst information om hastighet, distans och batteritid, vilket gör det enkelt att följa dina framsteg och behålla kontrollen.

  Det finns dock några nackdelar med M1 Das Spitzing Ecolution S-PEDELEC. En av de största nackdelarna är dess pris, som är mycket högre än många andra elektriska speedbikes. Dessutom finns det en något större inlärningskurva jämfört med vissa andra modeller, eftersom den kraftfulla accelerationen och hastigheten kan ta lite tid att vänja sig vid.

  Sammanfattningsvis är M1 Das Spitzing Ecolution S-PEDELEC en otroligt kraftfull speedbike med fantastisk acceleration. Kombinationen av kraft, hållbarhet och komfort gör den till ett toppval för dem som vill ha det bästa av det bästa. Dess höga pris och större inlärningskurva kan dock göra den mindre lämplig för dem som har en budget eller är nya inom elektriska speedbikes.

  16. Haibike Alltrack

  Bästa Elcykel För Barn


  Haibike Alltrack

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Klassisk Elcykel

  Hjulstorlek: 24"

  Motor: Mittmotor

  Batteri: Yamaha, 36V

  Räckvidd: 40-80 km

  Vikt: 25kg

  FÖRDELAR:

 • Robust och hållbar konstruktion
 • Kraftfull motor från Yamaha
 • Bra batteri och räckvidd
 • NACKDELAR:

 • Dyr barnmodell

 • Suverän Och Beständig Elcykel Perfekt För Mindre Barn

  Haibike Alltrack Elcykel är ett toppval bland elcyklar för barn och har utsetts till bäst i testet. Med en hjulstorlek på 24 tum och en vikt på 20 kg har den här cykeln en total systemvikt på 80 kg. Den drivs av en kraftfull Yamaha-motor som ger en räckvidd på 40-80 km på en enda laddning, vilket gör den till ett utmärkt val för barn som vill njuta av längre turer.

  En av de utmärkande egenskaperna hos Haibike Alltrack elcykel är dess robusta och hållbara konstruktion. Cykeln har byggts med hållbarhet i åtanke, vilket garanterar att den klarar av det slitage som vardaglig användning innebär, vilket gör den perfekt för barn som älskar att cykla. Yamaha-motorn är en annan höjdpunkt för den här cykeln, den ger tillräckligt med kraft för att barnen ska kunna njuta av en snabb och smidig körning, och den är dessutom pålitlig. Dessutom innebär det bra batteriet och räckvidden på 40-80 km på en enda laddning att barnen kan njuta av längre turer utan att behöva oroa sig för att ta slut på strömmen.

  Den största nackdelen med Haibike Alltrack elcykel är priset. Den är en av de dyrare modellerna på marknaden, vilket gör den till ett mindre tillgängligt alternativ för vissa familjer. Dess kvalitet och hållbarhet gör den dock till en värdefull investering för dem som har råd.

  Sammanfattningsvis är Haibike Alltrack en utmärkt och hållbar elcykel som är perfekt för mindre barn. Dess robusta konstruktion, kraftfulla Yamaha-motor och bra batteri och räckvidd gör den till ett utmärkt val på marknaden. Även om det är en dyr modell gör dess kvalitet och hållbarhet den till en smart investering för familjer som vill ge sina barn en cykel som håller i många år framöver.

  17. Biltema Yosemite City Connect

  Bästa Elcykel Från Biltema


  Biltema Yosemite City Connect

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Klassisk Elcykel

  Hjulstorlek: 28''

  Motor: Mittmotor

  Batteri: 36 V, 10 Ah

  Räckvidd: 40–70 km

  Vikt: 23 kg

  FÖRDELAR:

 • Högkvalitativa komponenter för priset
 • Mycket prisvärd elcykel
 • Kraftfull och stabil pakethållare
 • NACKDELAR:

 • Känns mycket tungtrampad utan elassistans
 • Dyr Inget ramlås

 • Billig, Bekväm Och Smidig Elcykel Från Biltema

  Biltema Yosemite City Connect är ett bra alternativ för dig som letar efter en prisvärd elcykel. Den har en hjulstorlek på 28 tum och drivs av en Shimano STEPS-motor med mittmotor. Med en räckvidd på 40-70 km är det en duglig elcykel som klarar av dagliga pendelturer eller lugna turer. Med en vikt på endast 23 kg är cykeln lätt och lätt att manövrera.

  En av de utmärkande egenskaperna hos Biltema Yosemite City Connect är de högkvalitativa komponenterna som ingår till ett så lågt pris. Elcykeln är mycket prisvärd, vilket gör den tillgänglig för ett större antal konsumenter. Dessutom är packhållaren kraftfull och stabil, vilket gör att cykeln förblir balanserad och lätt att kontrollera.

  Det finns dock också några nackdelar att ta hänsyn till. Utan elassistans känns cykeln mycket tung och kan vara svår att hantera. Dessutom är cykeln relativt dyr jämfört med andra budgetalternativ, och det ingår inget ramlås för ökad säkerhet.

  Sammantaget är Biltema Yosemite City Connect en billig, bekväm och smidig elcykel som är ett bra fynd från Biltema. Oavsett om du pendlar till jobbet eller tar en lugn tur erbjuder den här cykeln en bekväm och prisvärd lösning för alla dina cykelbehov.

  Läs vårt fullständiga test och recension om Biltema Yosemite City Connect här.

  18. Zipforce Distance

  Bästa Elcykelkit


  Zipforce Distance

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Kit Elcykel

  Hjulstorlek: -

  Motor: Mittmotor/framhjulsmotor

  Batteri: 22.2V, 16 Ah

  Räckvidd: 30-70 km

  Vikt: 3.6 kg

  FÖRDELAR:

 • Extremt enkel och smidig att installera
 • Kan monteras både på fram och bakhjul
 • Effektiv och konsekvent cykling med kitet
 • Kan enkel tas av vid behov
 • NACKDELAR:

  • Inte den mest konsekventa motorn

  Mycket Enkelmonterad Elcykelsats För En Smidig Elcykel På Nolltid

  Zipforce Distance konverteringssats för elcyklar är ett av de bästa alternativen av cykelkit på marknaden och är känt för sin enkla installation och mångsidighet. Detta kit är utformat för att monteras på antingen fram- eller bakhjulet, vilket ger en praktisk lösning för cyklister som vill omvandla sin traditionella cykel till en elcykel.

  Motorn i Zipforce Distance-kitet är dimensionerad till 250w, vilket ger tillräcklig effekt för effektiv och konsekvent körning. Batteriet har en kapacitet på 22,2 V och 16 Ah/350 Wh, vilket är mer än tillräckligt för att stödja en räckvidd på 30-70 km på en enda laddning. Detta gör den till ett utmärkt alternativ för pendling och fritidscykling, liksom för längre resor.

  En av de viktigaste fördelarna med Zipforce Distance-kitet är dess enkla installation. Kitet är utformat för att vara extremt bekvämt och användarvänligt, med tydliga instruktioner som gör det möjligt för nästan vem som helst att installera det på nolltid. Dessutom är kitet lätt, med en vikt på endast 3,6 kg, vilket gör det enkelt att ta bort och transportera vid behov.

  En nackdel med Zipforce Distance-kitet är dock att motorn inte är den mest konsekventa. Även om den ger effektiv och jämn körning har vissa användare rapporterat att den kan vara lite ojämn ibland.

  Sammanfattningsvis är Zipforce Distance konverteringssats för elcyklar ett utmärkt val för alla som letar efter en enkel och bekväm lösning för att konvertera sin traditionella cykel till en elcykel. Med sin enkla installation, mångsidighet och effektiva och konsekventa körning är detta kit ett av de bästa alternativen på marknaden för dem som vill njuta av fördelarna med elcykelkörning utan att belåna dig.

  Elcykel - Köpguide

  Innan man bestämmer sig för att köpa en elcykel så kan det vara en bra idé att närmare förstå hur dessa fungerar, och vad som skiljer de olika modellerna åt. På så sätt kan du ta en bättre köpbeslut över vilken modell som passar dig och din situation bäst. Här är några av de viktigaste faktorerna att hålla reda på:

  Typ Av Elcykel

  Generellt sett kan elcyklar delas in i samma kategorier som icke-elektriska cyklar. Här är en snabb sammanfattning av några av de typer av elcyklar som du kan hitta.

  • Vägelcykel: Dessa är avsedda enbart för körning på vägar och är utformade för hastighet. De kommer att ha tunnare däck och böjda styr, så att föraren kommer att huka sig framåt. Högre modeller kan också vara tillverkade av kolfiber för att göra cykeln så lätt som möjligt.
  • Mountainbike elcyklar: Mountainbikes är utformade för terrängkörning och har tjocka, knubbiga däck, fullfjädring och en kraftigare ram för att bättre absorbera stötar och hopp. 
  • Fatbike elcyklar: I likhet med mountainbikes är cyklar med feta däck avsedda för terrängkörning, vanligtvis på mycket mjukt underlag som lera, sand och snö. Som namnet antyder har dessa cyklar mycket breda däck - så mycket som fyra tum - vilket hjälper till att hålla greppet i ostadigare terräng.
  • Stadscykel/pendelcykel: En pendlarcykel är gjord för stadsbor som behöver ta sig runt i staden och har däck som ligger någonstans mellan en landsvägscykel och en mountainbike. I allmänhet är cyklarna utformade så att förarens rygg är vertikal när han eller hon sitter ner, vilket ger honom eller henne en bättre överblick över omgivningen.
  • Lastelcykel: De här cyklarna är gjorda för att bära tunga laster och har ett lastutrymme antingen fram eller bak på cykeln. På grund av lastutrymmet är dessa cyklar ofta mycket längre och tyngre - och dyrare - än en vanlig cykel.  
  • Hopfällbara elcyklar: dessa är ett bra alternativ för dem som vill spara utrymme. Tack vare den hopfällbara ramen kan de här cyklarna lätt förvaras i trånga utrymmen som på tunnelbanan eller i ett skåp.
  typ av elcykel

  Lagar & Regler Kring Elcyklar

  Det har rått en hel del förvirring om elcyklar (pedalassisterade cyklar och cyklar med gaspedal) och var du lagligt kan cykla med dem. Innan du köper en elcykel kan det därför vara en bra idé att förstå de lagar och regler som gäller för elcyklar här i Sverige.

  Enligt regler från EU som tillämpas genom Transportstyrelsen i Sverige har väldigt specifika kriterier som måste uppfyllas för att räknas som en elassisterande cykel kontra en moped.

  Kort sagt kan man säga att skillnaderna på de tre olika typerna av "elcyklar" som finns att köpa är följande:

  Klassificering:

  Elcykel Klass I

  Moped Klass I

  Moped Klass II

  Pedalassistans

  Ja

  Ja

  Ja

  Gas

  Nej

  Ja

  Ja

  Max Hastighet

  25 km/h

  25 km/h

  45 km/h

  Det finns fler kriterier som man måste följa för att hamna i rätt klass. Vill du veta mer om de exakta lagarna kan du läsa det i vår guide över de lagar och regler som finns för elcyklar här.

  Många återförsäljare säljer elcyklar som kan ingå i alla av dessa klasser, men det är viktigt att förstå skillnaden så att du inte köper fel modell. Om du köper en elcykel som tekniskt sett klassificeras som en moped i klass 1 eller 2 behöver du nämligen inneha ett körkort för EU-moped. Elcyklar i klass ett kan däremot vem som helst köra.

  Motortyper - Mittmotor Eller Framhjulsmonterad?

  Motorerna för elcyklar finns i två huvudformer - antingen monterade i ramens centrala struktur (det så kallade bottenfästet som pedalerna och vevstakarna snurrar runt) eller i navet på ett av hjulen. Det finns ingen klar vinnare när det gäller vilken som är bäst, utan var och en har sina egna positiva och negativa sidor, men alla gör ett bra jobb.

  En centralt eller rammonterad motor kan direkt mäta hur hårt du trampar med varje pedalslag. Som ett resultat av detta kan den ge en bestämd mängd extra assistans baserat på den ansträngning du själv gör och den valda assistansinställningen (mer om det senare i "Lägen").

  Nackdelen är att de kan kräva mer underhåll än navmotorsystem tack vare den extra belastning som läggs på drivlinan, särskilt för de mycket kraftfulla modellerna.

  Med en navmotor monterad på bakhjulet överförs din ansträngning via pedalen till bakhjulet, där sensorer känner av din insats och ger assistans. Dessa typer av motorer är populära särskilt på vägcyklar och snygga stadscyklar, tack vare deras lägre vikt och smidiga design.

  mittmotor-bakhjulsmotor

  En bakre navmotor kan också konstrueras i en elcykel till lägre kostnad, eftersom den centrala delen av cykelramen inte behöver konstrueras runt den på samma sätt som en rammonterad motor. Detta leder ofta till lägre tillverkningskostnader och därmed till ett bättre värde för cyklisten.

  Dessutom är den bakre delen av en cykelram normalt sett den starkaste, eftersom majoriteten av förarens vikt trycks ner genom bakhjulet, vilket ger ökad dragkraft, vilket kan vara en fördel i halare förhållanden.

  Navmotorer fram är annorlunda eftersom de inte är direkt kopplade till pedalen utan i stället förlitar sig på att bli "knuffade" för att aktiveras och ge sitt eget stöd. Detta ger ibland intrycket att de drar cykeln när du trampar. Den här typen av motor är vanligare på billigare elcyklar.

  Drivlina

  Tillsammans med en elcykels motor innehåller drivlinan de delar som skjuter och drar dig framåt. För många elcyklar innebär detta en kedja, kugghjul och, som vi diskuterat ovan, eventuellt en derailleur som kan hjälpa dig att byta växel, men inte alltid.

  Ett alternativ är en remdriftsmekanism, där du i stället för att ha en kedja (som lätt blir smutsig och smutsar ner dina kläder) har en rem. Detta kan innebära ett system med en eller flera växlar, men inte en derailleur.

  Med en remdrift finns det ingen kedja som måste oljas och du kan cykla ungefär 500 mil innan den ens behöver spännas, så det är ett mycket rent och underhållsfattigt system om klassiska cykelkedjor inte är din grej!

  Batteri

  Batteritekniken utvecklas snabbt, och under de senaste åren har vissa tillverkare lyckats minska storleken på sina batterier så att de ryms i själva ramen, eller kan fästas i ett hålrum i ramen. Samtidigt pressar andra ut mer och mer kraft ur den beprövade yttre batteridesignen.

  Batteridimensionerna beror till stor del på användningen - för entusiaster som mountainbike- och landsvägscyklister är ett mindre batteri som är helt eller delvis integrerat i ramen ofta önskvärt av prestanda och estetiska skäl. Stadspendlare är förmodligen bättre betjänta av en mer funktionell, större konstruktion som fästs utanför ramen eller, vilket ofta är fallet, i anpassade bagagehållare (dessa är ofta billigare att tillverka också, utan att kompromissa med kvaliteten).

  Möjligheten att ta bort ett batteri kan också göra laddningen enklare och bekvämare och öka din elcykels säkerhet när den står parkerad. Om du bara kan förvara din elcykel någonstans där det inte finns någon ström, är ett avtagbart batteri viktigt.

  batteri på elcykel

  Du kan se variationer på det här temat, men batterikapacitet och snabbhet vid laddning bör vara de viktigaste faktorerna. Om du behöver göra längre resor eller om du vet att du kommer att förlita dig mer på pedalhjälp tack vare att du bor i ett kuperat område, kommer ett batteri med större kapacitet eller snabbladdning (eller en elcykel som erbjuder utbytbara eller förlängningsbara batteripaket) att vara tilltalande.

  Batterikapaciteten mäts i allmänhet i amperetimmar, och ju högre siffran är, desto större är kapaciteten och den potentiella räckvidden.

  Räckvidd

  Precis som när du kör din bil beror räckvidden för en elcykel på hur du kör den, så de räckvidder som tillverkarna uppger bör tas med en nypa salt. Om du kör den i det mest kraftfulla läget hela tiden kommer du att tömma batteriet mycket snabbare, medan kuperad terräng sannolikt också kommer att få motorn att ge mer hjälp mer av tiden också, beroende på vilket läge du har ställt in den i.

  Som vi har nämnt har vissa system kompletterande appar som kan ge dig en inblick i hur du får mest räckvidd. Men i slutändan är din potentiella räckvidd en enkel ekvation av din batterikapacitet, motorns uteffekt och hur du kör den.

  Läge - Hur Många Pedalassistanslägen Har Du?

  Motorerna för elcyklar har vanligtvis ett urval av effektinställningar. Dessa kan slumpmässigt ställas in på låg, medel, hög och någon form av maxinställning, även om detta varierar mellan olika motorsystem och modeller. Vissa kan ha endast två inställningar, medan andra kan ha så många som fem eller fler.

  I slutändan tror vi inte att antalet lägen bör bekymra dig alltför mycket - så länge du enkelt kan växla mellan lägena på språng med hjälp av ett kontrollgränssnitt kan du välja det du behöver, när du behöver det.

  Erfarenhet är den bästa läraren när det gäller att veta vad som fungerar bäst för dig på daglig basis - många upptäcker till och med att de sällan behöver använda sin elcykels "max"-inställning, utan istället använder ett lägre effektläge för en stor del av tiden.

  En elcykel bör levereras med ett styr eller (i vissa fall) en rammonterad kontrollenhet, medan andra har smartphoneappar som kan erbjuda detta, liksom mätvärden som kan berätta om din körsträcka, spåra din användning och till och med ge tips om hur du får bättre räckvidd, samt köra systemdiagnostik och uppdateringar av firmware. Denna kontrollenhet (och app) visar också hur mycket batteri du har kvar vid varje given tidpunkt, medan vissa kan dynamiskt förutsäga vilken räckvidd du har kvar.

  Ram

  En elcykels ram är en viktig faktor att tänka på innan du köper en elcykel eftersom den påverkar flera aspekter av cykelns prestanda och funktionalitet. Här är några av de viktigaste skälen till varför ramen är viktig:

  • Hållbarhet: Det är viktigt att ramen på en elcykel är stark och hållbar nog för att klara av den extra vikten och kraften från elmotorn och batteriet. Ramen måste också kunna stå emot den stress och de vibrationer som uppstår vid regelbunden användning och vara motståndskraftig mot korrosion och andra miljöfaktorer.
  • Körkomfort: Ramen på en elcykel spelar en viktig roll när det gäller att bestämma cykelns körkomfort. En dåligt utformad ram kan leda till obehag och trötthet, särskilt vid långa cykelturer. En väl utformad ram kan å andra sidan hjälpa till att absorbera vibrationer, minska stötar från vägen och ge en jämn och stabil körning.
  • Hantering: Ramen på en elcykel påverkar cykelns hantering och stabilitet. En dåligt utformad ram kan leda till en vinglig körning, medan en väl utformad ram kan ge en stabil och säker körning.
  • Vikt: Ramens vikt har en betydande inverkan på cykelns totala vikt, vilket kan påverka dess hantering och prestanda. En lättare ram kan göra cykeln smidigare och lättare att hantera, medan en tyngre ram kan ge mer stabilitet.
  • Stil: Ramen på en elcykel kan också påverka dess övergripande stil och estetik. Olika rammaterial och konstruktioner kan ge olika utseende och körupplevelser.
  ram elcykel

  Däck & Hjulstorlek

  Hjulstorleken är en viktig faktor att tänka på innan du köper en elcykel eftersom den påverkar olika aspekter av körupplevelsen, inklusive stabilitet, manövrerbarhet och komfort. Här är några anledningar till varför hjulstorlek är en viktig faktor att ta hänsyn till:

  • Stabilitet: Större hjulstorlekar, som vanligtvis återfinns på 29-tums eller 27,5-tums elcyklar, ger en stabilare körning och lämpar sig bättre för terrängkörning. Mindre hjulstorlekar, t.ex. 20-tums eller 24-tums hjul, är mer manövrerbara och lämpar sig bättre för stadscykling.
  • Markfrigång: Hjulstorleken kan påverka mängden markfrigång, vilket är avståndet mellan marken och cykelramens undersida. Större hjulstorlekar ger i allmänhet mer markfrigång, vilket gör det lättare att cykla över hinder och grov terräng.
  • Dragkraft: Hjulstorleken kan också påverka dragkraften, vilket är cykelns förmåga att greppa vägen. Större hjulstorlekar ger mer dragkraft och stabilitet, medan mindre hjulstorlekar är mer manövrerbara.
  • Hastighet: Hjulstorleken kan också påverka cykelns hastighet. Större hjulstorlekar ger i allmänhet en snabbare och jämnare körning, medan mindre hjulstorlekar lämpar sig bättre för långsammare och mer manövrerbar körning.
  • Komfort: Större hjulstorlekar brukar ge en jämnare körning över gupp och ojämn terräng, medan mindre hjulstorlekar kan ge en tuffare och mer skakig körning.

  Hjulstorleken på en elcykel en viktig faktor att ta hänsyn till innan man köper en eftersom den påverkar stabilitet, markfrigång, dragkraft, hastighet och komfort. Det är viktigt att ta hänsyn till den typ av cykling du planerar att göra, samt dina personliga preferenser, när du väljer hjulstorlek till din elcykel.

  Broms

  Bromsar är ett viktigt övervägande när du köper en elcykel eftersom de spelar en avgörande roll för att garantera cykelns säkerhet och prestanda. Bromsarna måste vara tillförlitliga och effektiva när det gäller att stoppa cykeln, särskilt med tanke på de högre hastigheter som är möjliga med en elmotor.

  Bromssystemet måste kunna hantera elmotorns extra vikt och kraft och kunna bromsa eller stanna cykeln med minimal ansträngning från föraren. Det är också viktigt att ta hänsyn till vilken typ av bromssystem som används, t.ex. fälgbromsar eller skivbromsar, och att välja ett system som är kompatibelt med cykeln och uppfyller förarens behov och preferenser. Om man inte tar hänsyn till bromsarna innan man köper en elcykel kan det leda till en farlig och otillfredsställande körupplevelse.

  1. Fälgbromsar: Fälgbromsar använder friktionsbelägg för att gripa tag i hjulets fälg och sakta ner eller stoppa cykeln. De är lätta, enkla att underhålla och kostnadseffektiva. De är dock inte lika kraftfulla som skivbromsar och kan vara mindre effektiva i våta eller leriga förhållanden.
  2. Skivbromsar: Skivbromsar använder en rotor som är monterad på hjulnavet och bromsar som trycker ihop rotorn och saktar ner eller stoppar cykeln. De ger mer bromskraft och är mer konsekventa i sin prestanda, särskilt i våta eller leriga förhållanden. Skivbromsar är i allmänhet dyrare och tyngre än fälgbromsar, men de är ett populärt val för elcyklar på grund av deras överlägsna bromskraft.

  Det finns också hydrauliska skivbromsar och mekaniska skivbromsar, som skiljer sig åt i det sätt på vilket bromsbeläggen aktiveras av föraren. hydrauliska skivbromsar är kraftfullare och erbjuder större modulation, men är också dyrare och kräver mer underhåll. Mekaniska skivbromsar är enklare, mer prisvärda och kräver mindre underhåll, men erbjuder mindre kraft och modulering.

  elcykel broms

  Det är viktigt att välja rätt bromssystem för din elcykel utifrån faktorer som din körstil, terräng och budget.

  Display

  Displayen på en elcykel är en viktig faktor att ta hänsyn till innan du köper en elcykel eftersom den ger föraren viktig information och styr cykelns elassistansfunktioner. Här är några av de viktigaste skälen till varför displayen är viktig:

  • Information: Displayen förser föraren med viktig information som hastighet, avstånd, batteritid och assistansnivå. Att ha denna information lätt tillgänglig kan hjälpa föraren att fatta välgrundade beslut om hur han eller hon ska använda den elektriska assistansen och hantera batteriet.
  • Kontroll: Displayen används ofta för att styra cykelns elassistansfunktioner. Föraren kan använda displayen för att välja assistansnivå, aktivera gaspedalen och justera andra inställningar. En tydlig och lättanvänd display kan göra elcykeln enklare och roligare att köra.
  • Användargränssnitt: Displayen ska ha ett användarvänligt gränssnitt som är lätt att förstå och använda. En display med ett tydligt och intuitivt gränssnitt kan göra elcykeln mer tillgänglig och rolig att använda för cyklister på alla erfarenhetsnivåer.
  • Hållbarhet: Displayen bör vara hållbar och väderbeständig, eftersom den utsätts för väder och vind när man cyklar. En display som inte är byggd för att tåla elementen kan snabbt bli skadad och kan kräva kostsamma reparationer eller utbyten.
  • Integrering: Displayen ska vara väl integrerad i cykelns design, med ett rent och elegant utseende som passar in i cykelns övergripande stil. En display som är skrymmande eller dåligt integrerad kan förringa cykelns estetik och påverka förarens helhetsupplevelse.

  Displayen på en elcykel en viktig faktor att ta hänsyn till eftersom den ger föraren viktig information, styr cykelns elassistansfunktioner och bör ha ett användarvänligt gränssnitt som är hållbart, integrerat och passar cykelns övergripande stil.

  Vikt

  En av de få nackdelarna som tillkommer när man cyklar med en elcykel är att de oftast väger betydligt mer än traditionella cyklar. Anledningen till detta är främst vikten av motorn, batteriet och de andra elektroniska komponenter som måste tillsättas på cykeln - vilket i sin tur gör hela cykeln tyngre.

  Även då detta kanske inte märks av allt för mycket när man väl cyklar med de, kan det i vissa fall innebära att de är lite mer svårstyrda och långsammare i svängar, särskilt vid högre hastigheter.

  kompakt hopfällbar elcykel

  Det innebär också att batteriet dras snabbare, då motorn måste föra mer vikt framåt när du cyklar. När batteriet väl tar slut kommer det också v ara lite svårare att cykla utan pedalassistansen tack vare den extra vikten.

  Som vi har nämnt har vissa system kompletterande appar som kan ge dig en inblick i hur du får mest räckvidd. Men i slutändan är din potentiella räckvidd en enkel ekvation av din batterikapacitet, motorns uteffekt och hur du kör den.

  Byggkvalitet & Tillförlitlighet

  Elcyklar är vid det här laget en etablerad marknad och du kan generellt sett förvänta dig en god övergripande konstruktionen. Man kan i allmänhet lita på att elcyklar har en god standard när det gäller byggkvalitet (så länge som de uppfyller dessa regler!) och tillförlitlighet.

  Det finns dock några fallgropar som är värda att se upp för och undvika.

  • Märkeslösa elcyklar börbehandlas med försiktighet, liksom märkeslösa motorer och batterier. Alla elcyklar bör kunna köras i regn utan problem, men billig elektronik kan i bästa fall vara felaktig och i värsta fall farlig av uppenbara skäl.
  • Du kan också frestas att köpa begagnat. Även om begagnade elcyklar har sin plats riskerar du att köpa en elcykel som kan ha dolda, obevisbara problem som inte går att bevisa förrän det är för sent (t.ex. ett nedbrutet batteri och/eller en defekt motor samt slitna mekaniska delar) som inte längre täcks av garantin och som måste bytas ut. Läs vår guide till att köpa begagnade elcyklar här.

  Damelcykel Eller Herrelcykel

  Elcyklar för kvinnor och män kan ha vissa skillnader, även om omfattningen och karaktären av dessa skillnader kan variera mellan olika tillverkare och modeller. I allmänhet är de viktigaste skillnaderna mellan elcyklar för kvinnor och män följande:

  • Ramgeometri: En av de viktigaste skillnaderna mellan elcyklar för kvinnor och män är ramgeometrin. Elcyklar för kvinnor har ofta ett kortare överrör och en mer avslappnad ramgeometri för att ge en bekvämare och mer upprätt körställning.
  • Öppen ram: Vissa elcyklar för kvinnor har en ram som går igenom, vilket gör det lättare för föraren att stiga på och av cykeln. Denna konstruktion är särskilt användbar för cyklister som bär kjolar eller klänningar.
  • Storlek: Elcyklar för kvinnor är ofta mindre i storlek än elcyklar för män. Elcyklar för kvinnor kan ha mindre ramstorlekar, kortare vevstakar och andra komponenter som är utformade för att passa mindre cyklister.
  • Färg och stil: Elcyklar för kvinnor finns ofta i ett större utbud av färger och stilar, inklusive pastellfärger och mönster som tilltalar en kvinnlig publik.

  Det är viktigt att notera att dessa skillnader inte alltid är närvarande och kan variera kraftigt mellan olika tillverkare och modeller. Dessutom är många elcyklar unisex och utformade för att passa ett brett spektrum av förare, oavsett kön.

  Vanliga Frågor Om Elcyklar

  Här finns ett avsnitt med vanliga frågor och svar om elcyklar:

  Vad är en elcykel?

  En elcykel, även känd som en elassisterad cykel, är en cykel med en batteridriven elmotor som ger hjälp åt föraren. Den elektriska hjälpen hjälper cyklisten att trampa och kan göra det lättare, snabbare och effektivare att cykla.

  Hur fungerar en elcykel?

  En elcykel fungerar genom att en batteridriven motor hjälper cyklisten att trampa. Motorn ger extra kraft till cykelns hjul, vilket minskar den ansträngning som krävs för att cykla och gör det lättare att cykla uppför backar och över längre sträckor.

  Vilka är fördelarna med att cykla på en elcykel?

  Fördelarna med att cykla på en elcykel är bland annat ökad effektivitet och hastighet, minskad fysisk ansträngning och ökad räckvidd. Elcyklar kan också vara ett mer miljövänligt transportsätt, eftersom de ger upphov till färre utsläpp jämfört med traditionella bensindrivna fordon.

  Hur lång tid tar det att ladda batteriet i en elcykel?

  Hur lång tid det tar att ladda ett elcykelbatteri beror på batteriets kapacitet och laddningshastigheten. I genomsnitt kan det ta mellan 2-6 timmar att ladda ett elcykelbatteri fullt ut.

  Hur mycket kostar en elcykel?

  Kostnaden för en elcykel varierar beroende på märke, modell och funktioner. Priset på elcyklar kan variera från några tusen kronor för en enkel modell till flera tiotusentals kronor för en högklassig elcykel med många funktioner.

  Är det lagligt att cykla med en elcykel på vägen?

  Det är lagligt att köra en elcykel på vägen beroende på vilken typ av elcykel du åker med.

  Sammanfattningsvis Om Elcyklar

  Elcyklar blir allt mer populära fordon, och kan vara det perfekta alternativet för dig som letar efter något smidigt, prisvärd och miljövänligt. I denna guide har vi tagit oss en närmare titt på de olika alternativen av elcyklarna som finns på marknaden, och testat samt utvärderat dessa, för att du bättre ska kunna ta ett informerat köpbeslut.

  Vi hoppas att vårt test har varit givande för dig . Nu är det dags för dig att bege dig ut på vägarna och testa själv.

  John Steen

  John Steen började cykla för över 25 år sedan, och har inte slutat med det sedan dess. Länge har han varit intresserad av klassiska cyklar, men när elcyklar blev allt mer populärt för några år sedan har John fokuserat på det.

  Gillade Du Vad Du Läste?

  Här har du fler bra inlägg:

  Bästa Elcykel Med Mittmotor (2024): Bäst i Test
  Bästa Cykelkorg Till Elcykel (2024): Bäst i Test
  Bästa Elcykel (2024): Bäst i Test