Hur Du Väljer En Elcykel

välja elcykel elcykelkortet

Att köra en elcykel - eller elassisterad cykel- för första gången kan kännas som att upptäcka en superkraft. Det beror på att elcyklar med pedalassistans utökar dina möjligheter med två hjul: Du kan hålla jämna steg i trafik med stopp och start, lättare transportera barn eller last, komma fram mindre svettig till din destination eller helt enkelt njuta av lite extra kraft på turer som annars kanske skulle ha verkat för långa eller för kuperade.

Elcyklar delas först och främst in i samma kategorier som konventionella cyklar: mountainbike, plus nischer som stadscyklar, hybridcyklar, trehjulingar, lastcyklar och hopfällbara cyklar.

Olika Klassificeringar Av Elcyklar

Det första man måste vara medveten om är de regler och lagar kring elcyklar här i Sverige som avgör vilken typ av elcykel det handlar om. Enligt regler från EU som tillämpas genom Transportstyrelsen i Sverige har väldigt specifika kriterier som måste uppfyllas för att räknas som en elassisterande cykel kontra en moped.

Kort sagt kan man säga att skillnaderna på de tre olika typerna av "elcyklar" som finns att köpa är följande:

Elcykel Klass:

Elcykel Klass I

Moped Klass II

Moped Klass I

Pedalassistans:

Ja

Ja

Ja

Gas:

Nej

Ja

Ja

Max Hastighet:

25 km/h

25 km/h

45 km/h

Det finns fler kriterier som man måste följa för att hamna i rätt klass. Vill du veta mer om de exakta lagarna kan du läsa det i vår guide över de lagar och regler som finns för elcyklar här.

Många återförsäljare säljer elcyklar som kan ingå i alla av dessa klasser, men det är viktigt att förstå skillnaden så att du inte köper fel modell. Om du köper en elcykel som tekniskt sett klassificeras som en moped i klass 1 eller 2 behöver du nämligen inneha ett körkort för EU-moped. Elcyklar i klass ett kan däremot vem som helst köra.

hur man väljer rätt elcykel

Batterier, Räckvidder & Motorer För Elcyklar

Tillverkarna ägnar mycket uppmärksamhet åt kraftverket i varje cykel. Den konstruktionsmässiga avvägningen är prestanda kontra räckvidd. En kraftfull motor ger högre hastighet för att hålla jämna steg med trafiken och mer vridmoment för att klättra uppför backar och transportera last. En kraftfull elcykelmotor förbrukar också batteriet snabbare, vilket minskar räckvidden.

När du jämför potentiella elcyklar kommer du att se breda specifikationer för körsträckan: Till exempel 20-100 kilometer med hjälp av pedaler. Det beror på att så många variabler påverkar räckvidden.

Att ha ett stort batteri hjälper förstås: Kapaciteten anges i wattimmar (Wh), dvs. det antal timmar som ett batteri kan hålla 1 watt ström innan det dör. Motoreffekten har alltså också betydelse: En motor på 500 watt tillsammans med ett batteri på 500 Wh (en vanlig klass 3-motor) drar ström snabbare än en motor på 250 watt med ett batteri på 500 Wh (en vanlig klass 1-motor).

Gällande batteriet på din elcykel finns det några olika saker att hålla i åtanke:

 • Batteriets laddningstid: De flesta batterier behöver tre till fem timmar för att laddas fullt ut från tomt batteri, men batterier med stor kapacitet tar längre tid. Du kan köpa extra laddare (eller ta med dig din laddare) om du planerar att pendla med din elcykel.  
 • Antal batterier: Vissa elcyklar tillåter cyklister att använda två batterier samtidigt. Detta kan förlänga längden på din cykeltur - och om ett batteri är dött har du en backup. Du kan också köpa ett extra batteri för att ha ett fulladdat batteri i beredskap eller byta ut ditt batteri i slutet av dess livslängd (vanligtvis flera tusen laddningar).
 • Montering av batteriet: Batterier integrerade i ramen ger utrymme för flaskhållare eller en liten cykelväska. Externa batterier är dock lättare att ladda och byta ut.
välja elcykel batteri

Motorplaceringen På Elcyklar

Vart någonstans motorn är placerad på elcykel kan också ha en stor påvekran på dess prestation och känsla att cykla. Det finns två huvudsakliga motorplaceringar som utnyttjas av nästan alla elcyklar. Mittmotorer sitter på bottenkonsolen (den plats där vevstakarna är fästa vid cykelramen). Navdriftsmotorer sitter i navet på bakhjulet (vissa sitter på framhjulet).

 • Mittmotorer: Många elcyklar med mittmotorer har den här inställningen av olika skäl. Pedalassistansen reagerar med en naturlig känsla, och att motorns vikt är centrerad och låg bidrar till att hålla åkturen balanserad och stabil.
 • Bakhjulsdrivna motorer: Navdrivna motorer med bakhjul skickar pedalkraften direkt till bakhjulet, vilket ger dig en känsla av att bli skjutsad. Observera att det kan vara mer komplicerat att byta en punktering på det hjul där navdriften är monterad än att byta en punktering på en vanlig cykel (eller en cykel med mittdrift). Motorer med navdrift i framhjulet fungerar ungefär som bilar med framhjulsdrift; de gör det också möjligt att använda en vanlig cykeldrivlina i bakre delen av cykeln.
välja elcykel motor

Andra viktiga funktioner och komponenter för elcyklar

Din elcykel är naturligtvis mer än bara motor och batteri. Här är fler detaljer att tänka på när du jämför elcyklar:

 • Pedalassistansaktivering och pedalkänsla: Ju mer prestandainriktad cykeln är, desto smidigare och mer responsivt kommer pedalassistansen att kännas. Testa flera cyklar för att hitta en som reagerar vid den hastighet och intensitet som fungerar bäst för dig.
 • Nivåer för pedalassistans: De flesta cyklar har 3 eller 4 assistansnivåer, så att du kan spara batteri (eco-läge) eller få mer fart och vridmoment (i turbo- eller boost-läge).
 • Integrerade tillbehör: Många elcyklar levereras nu med en rad integrerade tillbehör:
 • Belysning: Det här är en trevlig säkerhetsfunktion som oftast finns på stads- och pendlarcyklar. Systemen varierar, och högklassiga cyklar har mer kraftfull belysning.
 • Rackar: Dessa robusta ställningar, som vanligtvis återfinns på lastcyklar, kan bära tunga laster. E-bikes kan också ta emot ett stort antal separat köpta ställningar, men du måste kontrollera att ställningen passar din cykelmodell.
 • LCD-skärmar monterade på styret: Det är mycket som händer med en elcykel, så det är bra att ha en styrmonterad cykeldator som låter dig övervaka batteritid, pedalassistansläge, körda mil, hastighet och mycket mer.
 • Integrering av smarttelefoner: Elektronik för elcyklar i toppklass kan anslutas trådlöst till smarttelefoner. Tillgängliga appar kan innehålla GPS, servicejournaler och ytterligare skärmfunktioner. Vissa appar låter dig till och med låsa upp cykelns integrerade lås.
 • Inbyggd säkerhet: Vissa cyklar har bakhjulslås som är fästade på ramen, och andra har lås på batteriet som kan låsas så att de matchar ett cykellås (köps separat) från ett partnermärke.
 • Komponentkvalitet: E-bikes i olika prisnivåer representerar en liknande komponentkvalitet. Billigare elcyklar har ofta inte avancerade funktioner som integrering av smarttelefoner, och de har också komponenter till lågpris. Precis som på en vanlig cykel är bromsar, däck, växelspakar och drivlinor av hög kvalitet mer hållbara och responsiva.
 • Ramar: De flesta ramar för elcyklar är tillverkade av aluminium, även om alla ramalternativ (från kolfiber till stål) börjar bli tillgängliga. Materialet och utformningen av ramen, tillsammans med storleken på motorn och batteriet, är de största faktorerna för totalvikten. E-bikes är generellt sett tyngre än sina motsvarigheter till vanliga cyklar, men de övervinner trögheten med hjälp av motorassistans. Men en lättare cykel kommer ändå att kännas smidigare. Så om du väljer mellan två annars jämförbara cyklar kommer en lättare modell troligen att ge dig den bättre körningen.
välja rätt relcykel

Sammanfattningsvis Om Att Välja En Elcykel

Elcyklar är ett utmärkt sätt att ta sig runt, eftersom de är både snabba och bekväma. De kommer med en rad olika komponenter och funktioner som kan göra dem mer eller mindre lämpliga för dina behov. De två viktigaste komponenterna i en elcykel är motorn och batteriet, som bestämmer cykelns prestanda. Bakhjulsmotorer skickar kraft direkt till bakhjulet, och motorer med mellandrift är effektivare.

Se dessutom till att du tittar på cykelns aktivering av pedalassistans och pedalkänsla, assistansnivåer, integrerade tillbehör som belysning och ställningar, LCD-skärmar monterade på styret och integrering av smarttelefoner. Slutligen bör du ta hänsyn till cykelns totala ramvikt när du jämför olika modeller.

För mer hjälp kan du läsa vår omfattande guide om de bästa elcyklarna här.

John Steen

John Steen började cykla för över 25 år sedan, och har inte slutat med det sedan dess. Länge har han varit intresserad av klassiska cyklar, men när elcyklar blev allt mer populärt för några år sedan har John fokuserat på det.

Gillade Du Vad Du Läste?

Här har du fler bra inlägg:

Bästa Elcykel Med Mittmotor (2024): Bäst i Test
Bästa Cykelkorg Till Elcykel (2024): Bäst i Test
Bästa Elcykel (2024): Bäst i Test