Köpa Begagnad Elcykel: Saker Att Tänka På

köpa begagnad cykel elcykelkortet

Elcyklar blir alltmer populära som miljövänliga transportmedel. Om du funderar på att köpa en elcykel kan det vara ett kostnadseffektivt alternativ att köpa en begagnad cykel. Det är dock viktigt att ta hänsyn till flera faktorer innan du fattar ditt beslut.

I det här inlägget utforskar vi de viktigaste sakerna du måste tänka på innan du köper en begagnad elcykel, från batteritid och underhållskostnader till cykelns allmänna skick och tidigare användning.

Oavsett om du är en erfaren cyklist eller nybörjare kommer den här guiden att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut och hitta rätt begagnad elcykel för dina behov.

Vad Ska Man Tänka På Innan Man Köper En Begagnad Elcykel?

Att köpa en begagnad elcykel kan kännas svårt, särskilt med tanke på hur många olika modeller och specifikationer som finns på marknaden idag. Vi har sammanställt en mindre checklista över saker som kan vara bra att hålla utkik efter innan man köper en begagnad elcykel.

 1. Batteritid: Batteriet är en av de viktigaste komponenterna i en elcykel eftersom det driver motorn. Innan du köper en begagnad elcykel bör du kontrollera batteriets ålder och kapacitet. Äldre batterier kan ha kortare räckvidd och kan behöva bytas ut snart, så det är viktigt att tänka på kostnaden för att byta ut batteriet i framtiden.
 2. Kostnader för underhåll: Elcyklar kan kräva underhåll precis som alla andra cyklar, men med de extra komponenterna är det viktigt att tänka på underhållskostnaden och eventuella reparationer som kan behövas för cykeln, särskilt för äldre modeller.
 3. Tillstånd: Inspektera cykeln för eventuella fysiska skador, som bucklor eller sprickor i ramen, och slitna komponenter, som däck, kedja och bromsar. Det är viktigt att kontrollera cykelns övergripande skick för att se till att den är säker och tillförlitlig att cykla på.
 4. Tidigare användning: Tänk på hur cykeln har använts och om den har använts för tung pendling eller för fritidsturer. Detta kan påverka cykelns slitage och kan påverka dess allmänna prestanda.
 5. Säkerhetsfunktioner: Kontrollera att cykeln har nödvändiga säkerhetsfunktioner som t.ex. lampor, reflexer och bromsar. Dessa funktioner garanterar inte bara din säkerhet när du cyklar, utan bidrar också till att göra cykeln mer synlig för andra trafikanter.
 6. Kompatibilitet: Se till att cykeln är kompatibel med din körstil, vikt och längd. Olika elcyklar kan ha olika ramstorlekar, motoreffekt och styrsystem, så det är viktigt att hitta en som passar dig bra och är bekväm att cykla.
 7. Garanti: Ta om möjligt reda på om cykeln har en garanti och om den kan överföras till den nya ägaren. Detta kan ge sinnesfrid och skydd om det skulle uppstå defekter eller problem med cykeln.
 8. Varumärke: Det är smart att kolla in vilket märke elcykeln har då ett okänt märke kan innebära att det kan vara svårt att få tag i reservdelar. Väljer man en elcykel med elsystem från t ex. Bosch och Shimano Steps så finns det ett helt ekosystem av reservdelar att få tag i
 9. Provkörning: Om det är möjligt, ta cykeln på en provkörning för att få en känsla för dess prestanda och hantering. På så sätt kan du bedöma cykelns allmänna skick och se till att den uppfyller dina förväntningar.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du se till att du fattar ett välgrundat beslut och hittar en begagnad elcykel som är tillförlitlig, säker och uppfyller dina behov och din budget.

elcykel dam

Vart Kan Man Köpa Begagnade Elcyklar?

Här i Sverige finns det många ställen att köpa begagnade elcyklar på. I de flesta större städer såsom Stockholm, Malmö och Göteborg kan du säkert hitta någon lokal cykelbutik som säljer begagnade elcyklar.

Ett annat alternativ är att köpa en begagnad elcykel på den digitala andrahandsmarknaden via någon form av köpportal. Här listar vi några alterantiv:

 • Blocket: Blocket är en av Sveriges främsta digitala begagnat-marknader och de erbjuder ett brett utbud av begagnade elcyklar.
 • Tradera: Tradera är Sveriges största auktionshus på nätet och du kan hitta bra erbjudanden på begagnade elcyklar.
 • Facebook Marketplace: Facebook har också en egen marknadsplats där du kan köpa och sälja föremål lokalt. Har du tur kan du även här hitta ett antal begagnade elcyklar till ett bra pris.
begagnade elcyklar

Vad Är Ett Bra Pris På En Begagnad Cykel?

Ett bra pris för en begagnad elcykel bör vara runt 50% av nypriset. Att betala mer än detta kan vara riskabelt då det i vissa fall kan vara omöjligt att veta hur den föregående ägaren har tagit hand om elcykeln. Visar det sig att du behöver byta ut flera reservdelar efter att du köpt en begagnad elcykel kan det snabbt bli dyrare än man tänkt.

Köpa nytt elcykelbatteri till en begagnad elcykel?

Om du är i behov av ett nytt batteri till din elcykel och vill spara lite pengar erbjuder Batteridoktorn den perfekta lösningen. Om du däremot önskar en uppdaterad version med förbättrad teknik eller celler med större kapacitet så kan det bli ganska dyrt - Bosch batterier för elcyklar kostar mellan 5000 och 7500 kronor, vilket är mer än halva priset på en begagnad elcykel! I det fallet är det viktigt att prioritera.

John Steen

John Steen började cykla för över 25 år sedan, och har inte slutat med det sedan dess. Länge har han varit intresserad av klassiska cyklar, men när elcyklar blev allt mer populärt för några år sedan har John fokuserat på det.

Gillade Du Vad Du Läste?

Här har du fler bra inlägg:

Bästa Elcykel Med Mittmotor (2024): Bäst i Test
Bästa Cykelkorg Till Elcykel (2024): Bäst i Test
Bästa Elcykel (2024): Bäst i Test