Problem Med Biltemas Batteri För Elcykel?

Problem Med Biltemas Batteri För Elcykel

Under senare tid har det rapporterats om allt fler problem med elcykelbatterier från Biltema, specifikt med märket Yosemite. Vissa ägare har upplevt att batterierna plötsligt slutar fungera efter en viss antal laddningar och går inte längre att ladda, vilket gör dem värdelösa för elcykelns ägare.

Närmare Undersökning Av Biltemas Batterier För Elcyklar

Men efter närmare undersökningar har det visat sig att det är ganska enkelt att få igång batterierna igen, om man har rätt kunskap. En batteriexpert som driver en reparations- och renoveringsverksamhet under namnet "Batteridoktorn" har dragit slutsatsen att batterierna har en funktion för "planerat åldrande". Detta stöds av det faktum att enskilda battericellerna efter reparation oftast visar sig vara i mycket gott skick, med spänning likt nya batterier.

Batteridoktorn har laddat upp flera filmer på Youtube där han visar hur man öppnar batterierna och nollställer dem, vilket innebär att batteriets styrsystem (BMS) görs strömlöst för en kort stund. När strömmen återkommer, startar BMS om från början och batteriet fungerar som det ska igen, tar laddning och kan användas på elcykeln.

Batteridoktorn har också mätt spänningen på battericellerna, och resultaten tyder på att cellerna är i mycket gott skick. Det verkar alltså inte vara slitage på battericellerna som orsakar problemet, utan snarare BMS som har en funktion som räknar antalet laddningar. Efter en viss mängd laddningar stängs batteriet av.

I vårt test av Biltemas Yosemite City Connect upplevde vi inga problem med motorn, men många användare som har upplevt problem kan ha utnyttjat elcykeln längre.

Biltemas Elcykelbatterier i Framtiden

Enligt Batteridoktorn har Biltema inte haft direkt kontakt med dem, men enligt andra mediakanaler påstår Biltema att det är ett allvarligt problem med batteriet och därför stänger BMS av.

Batteridoktorn har många kundförfrågningar från personer som vill få hjälp med att få igång elcykelbatterier från Biltema som inte längre tar laddning. Men det finns också batterier från Biltema som har stått oladdade länge och där det inte går att göra en nollställning, i sådana fall måste alla celler och elektroniken bytas ut.

Det är inte bara cykelbatterier från Biltema som lägger av och kan återställas. Patrik Carlsson har lagt upp Youtube-klipp där han återställer batterier från andra cykelleverantörer. Genomgående tycks vara att det är batterier från elcyklar i de lägre prisklasserna.

Biltema Yosemite City Connect test recension 2

Vad Ska Du Göra Om Ditt Batteri Från Biltema För Elcyklar Slutar Fungera?

Om du har ett batteri från Biltema för elcyklar som plötsligt har slutat fungera, finns det några saker du kan göra för att försöka få det igång igen. En av de första sakerna du bör göra är att kontakta Biltema för att se om de har några lösningar eller rekommendationer för dig. Du kan också prova att söka efter information på internet om batterier från Biltema, inklusive eventuella rapporter om problem och lösningar från andra ägare.

En annan lösning som har rapporterats vara framgångsrik är att kontakta en batteriexpert, som Batteridoktorn, som är specialiserad på reparation och renovering av batterier. Batteridoktorn har upptäckt att det ofta är en funktion för "planerat åldrande" i batterierna från Biltema som orsakar problemet, och har visat att det är möjligt att få igång batteriet igen genom en nollställning.

Det är viktigt att vara försiktig när man öppnar batterier och försöker reparera dem, eftersom det finns elektriska delar som är farliga att hantera. Om du inte har den rätta kunskapen och erfarenheten, rekommenderar vi att du låter en professionell hjälpa dig.

Slutligen, om ingen av ovanstående lösningar fungerar, kan det vara nödvändigt att byta ut batteriet helt och hållet.

Tips För Att Hålla Biltemas Elcykelbatterier Funktionella & Förlänga Dess Livslängd

Så här kan du förlänga livslängden och hålla ett batteri till elcykeln så funktionellt som möjligt:

  1. Ladda batteriet regelbundet: Försök att inte låta batteriet bli alltför urladdat. Ladda det så ofta du kan, särskilt om du har en cykel som inte används ofta.
  2. Håll det svalt: Förvara batteriet på en plats med låg temperatur och undvik att exponera det för direkt solljus eller höga temperaturer. Höga temperaturer kan påskynda batteriets åldrande.
  3. Ladda rätt: Ladda batteriet med en laddare som är specifikt designad för just ditt batteri, följ instruktionerna noga för att undvika överladdning eller underladdning.
  4. Undvik tömning: Försök att undvika att tömma batteriet helt. Ett batteri med en låg laddning kan bli svårt att ladda upp igen.
  5. Regelbunden underhåll: Kontrollera batteriet och dess laddningsenheter regelbundet och rengör kontakterna och andra delar om det behövs.
  6. Lagring: När du inte använder din elcykel under en längre period, förvara batteriet på en sval, torr plats och ladda det upp ungefär till halvkapacitet var 6-12 månad.

Följ dessa tips och du bör kunna förlänga batteriets livslängd och hålla det funktionellt så länge som möjligt.

När Är Det Dags Att Byta Ut Hela Elcykeln?

Det är dags att byta ut en hel elcykel när den inte längre uppfyller dina behov eller när den är så skadad eller nedsliten att det inte längre är ekonomiskt lönsamt att reparera den. Dessutom kan det finnas andra faktorer som spelar in, såsom säkerhet, bekvämlighet, tekniska funktioner, prestanda, miljömedvetande, etc. Börja med att överväga vad som är viktigt för dig, och bedöm sedan om det är dags att byta ut din elcykel.

John Steen

John Steen började cykla för över 25 år sedan, och har inte slutat med det sedan dess. Länge har han varit intresserad av klassiska cyklar, men när elcyklar blev allt mer populärt för några år sedan har John fokuserat på det.

Gillade Du Vad Du Läste?

Här har du fler bra inlägg:

Bästa Elcykel Med Mittmotor (2024): Bäst i Test
Bästa Cykelkorg Till Elcykel (2024): Bäst i Test
Bästa Elcykel (2024): Bäst i Test