Bästa Elcykel För Barn (2024): Bäst i Test

bästa elcykel barn bäst i test

Elcyklar är ett miljövänligt och roligt transportmedel för barn. Med sin kompakta storlek och lättanvända design är de ett utmärkt sätt för barnen att ta sig runt och hålla sig aktiva.

I den här guiden tar vi en titt på några av de bästa elcyklarna för barn och lyfter fram de funktioner som gör att de sticker ut. Från säkerhet till prestanda och pris till stil hjälper vi dig att hitta den perfekta elcykeln för ditt barn.

Letar du efter en genomgående analys av de bästa elcyklarna på marknaden kan du läsa vår guide om detta här.

Oavsett om du letar efter en cykel för dina barn att cykla till skolan eller bara för skojs skull kommer den här guiden att ge dig den information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut.

För mer bakgrundsinformation om elcyklar för barn kan du läsa våran köpguide.

De Bästa Elcyklarna För Barn Är:

 1. Bäst i Test Elcykel För Barn: Haibike Alltrack - Läs Vår Recension Här
 2. Näst Bäst i Test Elcykel För Barn: Cube Acid 240 Hybrid Rookie SLX 400 - Läs Vår Recension Här
 3. Bästa Elcykel För Äldre Barn: Haibike Trekking 4 - Läs Vår Recension Här


1. Haibike Alltrack

Bäst i Test Elcykel För Barn


Haibike Alltrack

SPECIFIKATIONER:

Hjulstorlek: 24"

Vikt: 20 kg

Systemvikt: 80 kg

Räckvidd: 40-80 km

FÖRDELAR:

 • Robust och hållbar konstruktion
 • Kraftfull motor från Yamaha
 • Bra batteri och räckvidd
 • NACKDELAR:

 • Dyr modell

 • Suverän Och Beständig Elcykel Perfekt För Mindre Barn

  Haibike Alltrack Elcykel är ett toppval bland elcyklar för barn och har utsetts till bäst i testet. Med en hjulstorlek på 24 tum och en vikt på 20 kg har den här cykeln en total systemvikt på 80 kg. Den drivs av en kraftfull Yamaha-motor som ger en räckvidd på 40-80 km på en enda laddning, vilket gör den till ett utmärkt val för barn som vill njuta av längre turer.

  En av de utmärkande egenskaperna hos Haibike Alltrack elcykel är dess robusta och hållbara konstruktion. Cykeln har byggts med hållbarhet i åtanke, vilket garanterar att den klarar av det slitage som vardaglig användning innebär, vilket gör den perfekt för barn som älskar att cykla. Yamaha-motorn är en annan höjdpunkt för den här cykeln, den ger tillräckligt med kraft för att barnen ska kunna njuta av en snabb och smidig körning, och den är dessutom pålitlig. Dessutom innebär det bra batteriet och räckvidden på 40-80 km på en enda laddning att barnen kan njuta av längre turer utan att behöva oroa sig för att ta slut på strömmen.

  Den största nackdelen med Haibike Alltrack elcykel är priset. Den är en av de dyrare modellerna på marknaden, vilket gör den till ett mindre tillgängligt alternativ för vissa familjer. Dess kvalitet och hållbarhet gör den dock till en värdefull investering för dem som har råd.

  Sammanfattningsvis är Haibike Alltrack en utmärkt och hållbar elcykel som är perfekt för mindre barn. Dess robusta konstruktion, kraftfulla Yamaha-motor och bra batteri och räckvidd gör den till ett utmärkt val på marknaden. Även om det är en dyr modell gör dess kvalitet och hållbarhet den till en smart investering för familjer som vill ge sina barn en cykel som håller i många år framöver.

  2. Cube Acid 240 Hybrid Rookie SLX

  Näst Bäst i Test Elcykel För Barn


  Cube Acid 240 Hybrid Rookie SLX 400

  SPECIFIKATIONER:

  Hjulstorlek: 24"

  Vikt: 18.6 kg

  Systemvikt: 90 kg

  Räckvidd: 50-130 km

  FÖRDELAR:

 • Fantastiskt stark batteri
 • Smalare grepp och styre perfekt för barn
 • Samma slitstarka MTB-konstruktion som vuxenmodeller
 • NACKDELAR:

 • Dyr modell

 • Kraftfull Elcykel Mountainbike För Barn

  Cube Acid 240 Hybrid Rookie SLX 400 är den näst bästa testade elcykeln för barn, med en hjulstorlek på 24 tum och en vikt på 18,6 kg, vilket gör att den totala systemvikten är 90 kg. Med en räckvidd på 50-130 km på en enda laddning är den ett utmärkt val för barn som vill njuta av längre cykelturer.

  En av de utmärkande egenskaperna hos Cube Acid 240 Hybrid Rookie SLX 400 är det starka batteriet, som ger en långvarig kraftkälla för barnen att njuta av sina turer. En annan höjdpunkt för den här cykeln är det smala greppet och styret, som är utformade speciellt för barn och gör det lättare för dem att kontrollera cykeln. Dessutom är cykeln konstruerad med samma hållbara mountainbike-konstruktion som vuxenmodellerna, vilket gör den till ett hållbart och långvarigt val för barn.

  Den största nackdelen med Cube Acid 240 Hybrid Rookie SLX 400 är priset, vilket gör den till en dyr modell. Det starka batteriet, de smala greppen och styret samt den hållbara konstruktionen gör den dock till en kraftfull elektrisk mountainbike som är idealisk för barn.

  Sammanfattningsvis är Cube Acid 240 Hybrid Rookie SLX 400 en stark och hållbar elcykel som är idealisk för barn. Med sin långa räckvidd, sitt starka batteri och sina smala handtag och styr är den ett utmärkt val för familjer som vill ge sina barn en kraftfull och hållbar cykel att njuta av. Trots det dyra priset gör dess funktioner och hållbarhet den till en investering som är värd att göra.

  3. Haibike Trekking 4

  Bästa Elcykel För Äldre Barn


  Haibike Trekking 4

  SPECIFIKATIONER:

  Hjulstorlek: 27.5"

  Vikt: 24 kg

  Systemvikt: 130 kg

  Räckvidd: 50-80 km

  FÖRDELAR:

 • Större och snabbare modell
 • Kvalitetsväxlar från Shinamo
 • Hög systemvikt som passar bra även för vuxna
 • NACKDELAR:

  • Större och tyngre dammodell

  Smidig Och Funktionell Damcykel Som Passar Bra För Äldre Barn

  Haibike Trekking 4 är den bästa elcykeln för äldre barn, med en hjulstorlek på 27,5 tum och en vikt på 24 kg. Den har en total systemvikt på 130 kg och en räckvidd på 50-80 km på en enda laddning, vilket gör den till ett bra val för äldre barn som vill njuta av längre turer.

  En av de utmärkande egenskaperna hos Haibike Trekking 4 är dess större och snabbare design, vilket gör den idealisk för äldre barn som vill ha en cykel som kan hålla jämna steg med deras behov. Cykeln är också utrustad med kvalitetsväxlar från Shimano, vilket garanterar en smidig och pålitlig cykling för äldre barn. Dessutom gör den höga systemvikten på 130 kg att den passar både äldre barn och vuxna, vilket gör den till en bra familjeinvestering.

  Den största nackdelen med Haibike Trekking 4 är dess större och tyngre design, vilket kanske inte passar alla äldre barn och kan göra den svårare att förvara eller transportera.

  Sammanfattningsvis är Haibike Trekking 4 en smidig och funktionell elcykel som är idealisk för äldre barn. Med sin större och snabbare design, kvalitetsväxlar och höga systemvikt är den ett utmärkt val för familjer som vill ge sina äldre barn en hållbar och pålitlig cykel att njuta av.

  Elcyklarna För Barn - Viktigt Att Veta

  Är Elcyklar Bra För Barn?

  Om du har planerat en familjecykeltur i helgen och alla har kommit överens om destinationen kan det bli en besvikelse om det inte går som planerat. Du kanske till exempel har underskattat svårigheten i en viss backe och ditt barn blir omotiverat på grund av den branta klättringen. Det kan vara en utmaning att hitta en cykelväg som är både rolig och lämplig för barn, särskilt i kuperade eller bergiga områden. Elcyklar kan dock vara lösningen på detta problem.

  Cykelsemester är det perfekta sättet för ditt barn att utforska nya platser och landskap och njuta av att tillbringa tid utomhus. Elcyklar är ett enklare sätt att ta sig fram över långa sträckor eller branta terränger samtidigt som de är miljövänliga och kostnadseffektiva.

  Regelbunden utomhusaktivitet kan gynna den mentala och fysiska utvecklingen samtidigt som det är lika roligt som att spela videospel, med de extra fördelarna att man förbränner kalorier och minskar körtiden.

  Även personer med minimal kondition kan dra nytta av elcykelturer, vilket ger extra incitament att utforska världen runt omkring dem och hitta ännu roligare sätt att tillbringa tid tillsammans med familjen.

  elcyklar för äldre barn

  Elcykel Regler För Barn

  Det finns många regler kring elcyklar här i Sverige, men vad säger dessa regler egentligen om att cykla de när man är under 15 år?

  Transportstyrelsen har några regler som avgör vad som får klassificeras som en cykel med elassistans - vilket är helt okej för barn under 15 att cykla på så länge de använder sig av en hjälm. Men för att få klassificeras som en elcykel krävs det att den uppfyller följande kriterier:

  • Elmotorn kopplas in när du trampar, till exempel för att göra det lättare att trampa i uppförsbackar och i stark motvind.
  • Motorn får endast förstärka kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/tim
  • Motorns nettoeffekt får vara högst 250 watt.
  • Elcykeln behöver likt en vanlig cykel ha en ringklocka, broms, reflex och belysning.

  Precis som en vanlig cykel kräver elcyklar inte att du är en viss ålder eller att du behöver införskaffa dig något speciellt körkort, så det är därför helt lagligt för barn att cykla på dessa.

  Viktigt att komma ihåg är att om den inte uppfyller dessa kriterier (och till exempel har en motor med 500w istället för 250w) klassas det som en moped i klass II vilket kräver ett särskilt körkort för EU-moped (och då behöver ditt barn vara över 15 år).

  Säkerhetsrisker Med Elcyklar För Barn

  När du köper en elcykel för barn är det viktigt att betona att det inte bara är en leksak, utan ett transportmedel som kräver säkerhetsåtgärder. För att säkerställa att ditt barn är bekant med elcykeln kan du ta med barnet på en övningstur eller anmäla det till en kompetenskurs för elcyklar av klass 2.

  Det är viktigt att ditt barn förstår hur motorn fungerar, hur den digitala displayen fungerar och när det är bäst att bromsa. För att minimera potentiella faror bör du välja elcyklar av klass 1 eller 2, eftersom de har begränsade hastigheter som endast baseras på trampning. E-cyklar i klass 3 har gashastigheter som kan vara för höga för unga cyklister.

  Förutom typen av cykel är säkerhetsutrustning en annan viktig aspekt att ta hänsyn till. En korrekt monterad säkerhetshjälm, tillsammans med annan skyddsutrustning, kan kraftigt minska risken för skador vid ett fall. När du väljer hjälm, leta efter en som uppfyller de holländska NTA 8776- eller DOT-standarderna, och som är färgglad för att öka synligheten.

  Det är också viktigt att notera att alla cykelhjälmar inte är skapade lika. Hjälmar som är utformade för icke-motoriserade cyklar ger kanske inte tillräckligt skydd för elcykelförare. Om ditt barns elcykel kan nå hastigheter över 20 km/h rekommenderas att du investerar i en hjälm som uppfyller de säkerhetsstandarder som nämns ovan.

  cykla elcykel mountainbike barn

  Elcyklarna För Barn - Köpguide

  Innan man bestämmer sig för att köpa en elcykel till sitt barn så kan det vara en bra idé att närmare förstå hur dessa fungerar, och vad som skiljer de olika modellerna åt. På så sätt kan du ta en bättre köpbeslut över vilken modell som passar dig och din situation bäst. Här är några av de viktigaste faktorerna att hålla reda på:

  Storlek

  Precis som vanliga barncyklar är storleken på ebikes för barn beroende på hjulstorlek. Om ditt barn kör en 24″-cykel kommer det troligen att passa på en 24″-elcykel för barn.

  Precis som för alla cyklar är det också viktigt att ta hänsyn till minsta och största sadelhöjd eftersom de kan variera kraftigt inom en hjulstorlek, beroende på märke.

  Därför kommer många äldre barn (mellanstadiebarn och tonåringar som är minst 1,5 meter och inte åker på bergsstigar) troligen att åka på en elcykel som är utformad för vuxna. På vår sida om de bästa elcyklar för kvinnor finns det många cyklar som är tillräckligt små för att passa ett barn på mellan 1,50 och 1,80 meter.

  Hjulstorlekarna på elcyklar för vuxna varierar kraftigt från 20″ feta däck till 700c gatudäck. Därför kan hjulstorleken på elcyklar för vuxna inte användas som en indikation på cykelns totala storlek.

  Vikt

  Elcyklar är oftast ganska tunga, särskilt i förhållande till klassiska cyklar! Även om motorn hjälper till att kompensera för den extra vikten för att få cykeln att röra på sig kan elcyklar fortfarande vara betydligt svårare att manövrera än traditionella cyklar. Detta gäller särskilt för tonåringar som åker på elcyklar för vuxna, som kan väga upp till 30 kilo.

  Barnspecifika elcyklar tenderar att vara lite lättare än vuxencyklar, men de är i sin tur mycket dyrare. Som en referenspunkt kan nämnas att woom 6 UP på 3 750 dollar med 26″ hjul väger 37,3 pund medan Hyper MTN 26″ hjul på 650 dollar väger 48 pund.

  Precis som traditionella cyklar tenderar lätta elcyklar att vara mycket dyra. Bli inte förvånad om det inte finns någon uppgift om totalvikt för en e-cykel på instegsnivå. När jag gjorde research för den här artikeln var recensioner av specifika cyklar på YouTube och electricbikereview.com användbara för att ge information om cykelns vikt och totala storlek.

  För vuxna som har barn som passagerare på en elcykel kan cykelns totalvikt vara mycket att förhandla om. Genom åren har vi funnit att klass II-elcyklar (kräver då ett körkort för EU-moped) med gasreglage är en spelförändring när man åker med tung last.

  Att använda gaspedalen för att driva den tunga lasten framåt från stillastående är betydligt lättare än att försöka göra det genom att trampa, även med pedalassistans. När cykeln väl är i rörelse är det lätt att behålla balansen och momentet på cykeln genom att trampa och gaspedalen är inte längre nödvändig.

  Motormonetering

  Motorn på elcyklar kan sitta på tre olika ställen: 

  1. I navet på framhjulet 
  2. I navet på bakhjulet 
  3. I cykelns bottenplatta

  Bakre navmotorer är vanligast på elcyklar i låg- och mellanklass, medan middrevsmotorer är standard på de flesta elcyklar i högklassiga klasser. Cyklar med navmotorer framtill är inte så vanliga.

  För enkel körning på asfalt räcker elcyklar med bakre navmotorer utmärkt. Dessa cyklar är i allmänhet mycket billigare jämfört med cyklar med middrive-motorer. Bakre navmotorer kan dock kasta omkull cykelns viktfördelning. 

  Därför rekommenderas alltid cyklar som har middrevsmotorer(mittmotor). Förutom att de är placerade på cykelns mittpunkt är de också placerade lägre, vilket därför bidrar till att sänka elcykelns tyngdpunkt.

  En annan fördel med elcyklar med mittdrivna motorer är att det är mycket lättare att reparera eller byta ut cykelns bakdäck. Med en bakre navmotor är det tekniskt sett möjligt att ta bort eller reparera ett bakhjul, men det tar mycket mer tid och ansträngning att göra det.

  bra elcykel för barn

  Pedalassistanslägen (PAS)

  Cykelns pedalassistansläge (PAS) bestämmer hur mycket "hjälp" motorn ger när du trampar. De flesta elcyklar har 3 till 5 pedalassistanslägen. Ju högre pedalassistansläge, desto mer hjälper motorn till att driva cykeln framåt.

  PAS-lägena justeras enkelt genom att trycka på en knapp på cykelns display på styret, eller på vissa cyklar, på underröret. PAS-lägena kan ändras när som helst under en cykeltur.

  Pedalassistanslägena fungerar genom att ändra motorns totala effekt (watt). Ju högre pedalassistansläge, desto större är den procentuella effekten som motorn producerar och desto mindre kraft måste föraren anstränga sig för att trampa på pedalerna för att driva cykeln framåt.

  Som ett förtydligande bör du vara medveten om att dessa procentsatser är de MAX-procentsatser som motorn eller föraren kan ha på cykelns totala effekt (i princip hastighet). Cykeln behöver inte nå "100 % effekt" för att röra sig.

  Den procentuella effekten från föraren, liksom från motorn, kan variera inom det inställda PAS-området. På en cykel med tre PAS-lägen kan till exempel motorn i PAS 2 använda upp till 80 % av effekten, medan föraren kan använda upp till 20 %. Som ett resultat av detta har förarens trampning mindre effekt på cykelns hastighet ju högre PAS-läget är. I alla PAS-lägen slutar dock motorn att ge ytterligare assistans när cykeln når sin högsta tillåtna hastighet per kilometer per timme för motorassistans.

  Att Cykla Med PAS

  När du kör med pedalassistanssystem (PAS) måste föraren fortsätta att trampa. Om de slutar, upphör motorn att fungera, men cykeln rullar fortfarande som en traditionell cykel. För att stanna cykeln kan föraren antingen sluta trampa och köra iväg till ett stopp eller använda bromsarna, vilket automatiskt stänger av motorn.

  Känslan av PAS kan variera beroende på cykeln. E-bikes i den lägre prisklassen kan vara ryckiga och begränsa förarens kontroll över hastigheten, medan högkvalitativa e-bikes erbjuder en mer jämn och bekväm assistans.

  Vissa elcyklar tillämpar automatiskt den maximala motoreffekten för varje PAS (t.ex. ökar snabbt till 80 % vid första trampningen), medan andra ökar långsamt effekten baserat på cyklistens trampning (ökar långsamt från 0 % till 80 % baserat på hur hårt eller snabbt cyklisten trampar).

  En cykels förmåga att snabbt eller långsamt ge kraft till cykeln bestäms av cykelns PAS-sensor. Det finns två huvudtyper av sensorer - en kadenssensor och en vridmomentssensor.

  Växlar

  PAS-lägena på en cykel ersätter inte växlarna. Med växlar på en cykel, som på traditionella cyklar, kan du styra hur svårt det är att trampa. PAS-lägena justerar helt enkelt hur mycket extra kraft motorn lägger till din ansträngning.

  Växlar är avgörande för att hantera branta lutningar eller teknisk terräng. Utan en låg växel för att underlätta start kommer motorn inte att slå igenom i en brant backe. Detta är särskilt viktigt i teknisk terräng där PAS-lägena inte kan hjälpa dig att ta dig igenom om cykeln ligger i för hög växel för att du ska kunna trampa. Med en vridmomentssensor (som finns på de flesta eldrivna mountainbikes) måste du kunna trampa i en hyfsad hastighet för att få fullt motorstöd.

  För cyklister som inte står inför höjdskillnader eller teknisk terräng räcker det med en enkelväxlad elcykel med flera PAS-lägen. Cyklar med gaspedal behöver vanligtvis inte heller flera växlar, eftersom gaspedalen kan användas för att klättra uppför backar.

  Det är dock värt att notera att gaspedalen aldrig kan överstiga 25 km/h, och hastigheter över 25 km/h kräver trampning. Så växlar är nödvändiga för cyklister som vill ha högre hastigheter och inte vill trimma elcykeln själv.

  Batteri & Avstånd

  Batterikapaciteten i en elcykel mäts vanligtvis i wattimmar (Wh). Ju högre wattimmar, desto längre kan du cykla på en enda laddning. De flesta elcyklar har batterier som varierar mellan 250 Wh och 1 000 Wh.

  Den räckvidd du får per laddning beror inte bara på batterikapaciteten utan också på cykelns vikt, terrängen och din körstil. I allmänhet kan du räkna med en räckvidd på cirka 30-90 km per laddning i plan terräng utan vind.

  För personer som behöver åka längre än 90 km på en enda tur är det möjligt att skaffa en elcykel med två eller tre batterier som kan laddas samtidigt eller byttes ut och in.

  Vanliga Frågor Om

  Elcyklarna För Barn

  Här finns ett avsnitt med vanliga frågor och svar om eklcyklar för barn:

  Vad är en elcykel för barn?

  En elcykel för barn är en typ av cykel som drivs av ett batteri och en motor som hjälper till att trampa.

  Är en elcykel säker för barn?

  Elcyklar för barn bör uppfylla säkerhetsnormer, t.ex. de som fastställts av organisationer som Consumer Product Safety Commission (CPSC). Dessutom är det viktigt att övervaka barnen när de cyklar och se till att de bär lämplig skyddsutrustning, t.ex. en hjälm.

  Vilken är den rekommenderade åldern för barn att börja cykla på en elcykel?

  Den rekommenderade åldern för barn att börja cykla på elcykel kan variera, men vanligtvis är den runt 8 år. Det är dock alltid bäst att rådgöra med en barnläkare eller annan sjukvårdspersonal för att avgöra vad som är lämpligt för ditt barn.

  Vilken är maxhastigheten för en elcykel för barn?

  Maxhastigheten för en elcykel för barn kan variera beroende på modell och bestämmelser i ditt område. Vissa cyklar kan ha en maxhastighet på 25 km/h, medan andra kan vara begränsade till mindre än så. Det är viktigt att förstå och följa lokala lagar och bestämmelser om elcykelhastigheter.

  Hur länge räcker batteriet på en elcykel för barn?

  Batteritiden på en elcykel för barn kan variera beroende på modell, men vissa cyklar kan hålla i upp till 10 mil på en enda laddning. Det är viktigt att kontrollera cykelns specifikationer innan du köper den för att säkerställa att den uppfyller dina behov.

  Kan en elcykel för barn användas i regn?

  Även om en elcykel för barn är utformad för att vara väderbeständig rekommenderas det inte att cykla i kraftigt regn eftersom det kan skada elektroniken. Det är bäst att undvika att cykla på cykeln i vått tillstånd för att hålla den i gott skick.

  Hur mycket kostar en elcykel för barn?

  Kostnaden för en elcykel för barn kan variera beroende på funktioner, märke och modell. I genomsnitt kan elcyklar för barn kosta mellan 5000-20000 kronor.

  Sammanfattningsvis Om

  Elcyklarna För Barn

  En elcykel kan vara ett perfekt alternativ av cykel till ditt barn. I denna guide har vi tagit oss en närmare titt på de olika alternativen av elcyklarna för barn som finns på marknaden, och testat samt utvärderat dessa, för att du bättre ska kunna ta ett informerat köpbeslut.

  Vi hoppas att vårt test har varit givande för dig . Nu är det dags för dig att bege dig ut på vägarna och testa själv.

  John Steen

  John Steen började cykla för över 25 år sedan, och har inte slutat med det sedan dess. Länge har han varit intresserad av klassiska cyklar, men när elcyklar blev allt mer populärt för några år sedan har John fokuserat på det.

  Gillade Du Vad Du Läste?

  Här har du fler bra inlägg:

  Bästa Elcykel Med Mittmotor (2024): Bäst i Test
  Bästa Cykelkorg Till Elcykel (2024): Bäst i Test
  Bästa Elcykel (2024): Bäst i Test