Bästa Mountainbike Elcykel (2024): Bäst i Test

Bästa elcykel mountainbike mtb bäst i test

Elektriska mountainbikes(MTB), även kallade elcykel mountainbikes, är en nyare typ av cykel som erbjuder en unik blandning av traditionell mountainbikestil och modern teknik. Elmountainbikes har en elektrisk motor som hjälper till att trampa och gör det möjligt för cyklister att ta sig an branta klättringar, längre turer och till och med teknisk terräng med lätthet.

I den här guiden kommer vi att utforska de bästa elektriska mountainbikecyklarna på marknaden och ta hänsyn till faktorer som prestanda, hållbarhet och värde för pengarna. Oavsett om du är en erfaren mountainbiker eller nybörjare kommer den här guiden att ge dig den information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut när du köper en elektrisk mountainbike.

För mer bakgrundsinformation om mountainbike elcyklar kan du läsa vår köpguide.

De Bästa Mountainbike Elcyklar Är:

 1. Bäst i Test Elcykel Mountainbike: Merida eBig.Tour 400 - Läs Vår Recension Här
 2. Näst Bäst i Test Elektrisk Mountainbike: Merida eOne-Sixty 800 - Läs Vår Recension Här
 3. Bästa Elcykel Mountainbike För Nybörjare: Merida eBig.Nine 300 - Läs Vår Recension Här


1. Merida eBig.Tour 400

Bäst i Test Elcykel Mountainbike


Merida eBig.Tour 400

SPECIFIKATIONER:

Motoreffekt: 250w

Hjulstorlek: 29"

Räckvidd: 6-10 mil

Vikt: 24.83 kg

FÖRDELAR:

 • Stora, greppvänliga hjul
 • Hållbar och högkvalitativ konstruktion
 • Bra och starka växlar
 • Rammonterad kraftig Shimano-motor
 • NACKDELAR:

 • Stor och tung modell i jämförelse med många andra modeller på marknaden
 • Laddningsporten kan vara lite jobbig att komma åt

 • Stor, Hållbar Och Robust Elcykel Mountainbike

  Merida eBig Tour 400 EQ är en hybridcykel som kombinerar funktioner från en mountainbike och en stadscykel. Cykelns design är baserad på Meridas eBig Nine mountainbike, men med en brantare vinkel på toppröret för ett mer aerodynamiskt utseende. Cykeln väger strax under 25 kg och batteriet är placerat i det nedre röret för att upprätthålla balansen. Cykeln känns solid, med en systemvikt på 140 kg (inklusive cykel, förare och last) vilket ger gott om utrymme för att bära campingutrustning på övernattningsresor. Det bakre MIK HD-stället är stabilt, med stora stänkskydd i metall för att minimera stänk på både fram- och bakhjul. Cykeln levereras med integrerade Abus-hjulspärrar och Lezyne-strålkastare fram och Spanninga-strålkastare bak.

  Merida eBig Tour 400 EQ är utrustad med Shimano Steps-systemet, med ett 630Wh-batteri integrerat i det nedre röret och en Shimano EP8-motor integrerad i ramen där bottenstället normalt skulle vara placerat. EP8 är Shimanos mest kraftfulla motor, som minskar vikten och ökar vridmomentet jämfört med tidigare motorer. Cykeln ger en jämn och sömlös prestanda, med fem nivåer av stöd att välja mellan. Shimano Steps-systemet möjliggör också en komplett uppsättning växlar. Cykeln levereras med en Shimano-kontrollenhet på styret som styr batteriet. Aluminiumramen är snyggt färdigställd med internt ledda kablar för att hålla det hela snyggt.

  Sammanfattningsvis är Merida eBig Tour 400 EQ en väldesignad och konstruerad cykel som ger en solid och bekväm körning. Den är perfekt för både mountainbike och stadscykling, och den elektriska assistansen gör att det blir en trevlig och lättsam körning. Cykelns design är elegant, med batteriet och motorn integrerade sömlöst i ramen. Cykeln är välutrustad med funktioner som integrerade lampor och hjullås, och det bakre cykelstället är stabilt och kan hantera en betydande last. Sammantaget är Merida eBig Tour 400 EQ en starkt rekommenderad cykel för dem som letar efter en mångsidig och pålitlig elcykel.

  Du kan läsa vårt fullständiga test och recension om Merida eBig Tour 400 EQ här.

  2. Merida eOne-Sixty 800

  Näst Bäst i Test Elektrisk Mountainbike


  Merida eOne-Sixty 800

  SPECIFIKATIONER:

  Motoreffekt: 250w

  Hjulstorlek: 27.5"

  Räckvidd: 5-10 mil

  Vikt: 22.98 kg

  FÖRDELAR:

 • Lekfulla nedåtgående egenskaper passar en rad olika spårtyper
 • Kontrollerad kraftöverföring hjälper till vid ambitiös klättring
 • Kraftfull motor med starkt batteri
 • NACKDELAR:

 • Konservativ geometri
 • Dyr modell

 • Mycket Kraftfull Och Smidig Elektrisk Mountainbike

  Merida eONE-SIXTY elektriska mountainbike har en framram i kolfiber som är hållbar och redo för alla typer av terräng. Batteriet har uppgraderats till 630Wh (504Wh för ramar i XS-storlek) och skyddas av Meridas Energy Guard, som är ett mjukt yttre lager och ett strukturellt inre skal. Batteriet är inrymt i det stora nedre röret, som har Thermo Gate-ventilation för kylande luftflöde. Laddningsporten finns ovanför motorn och strömknappen finns på toppröret. Det sluttande toppröret ger en smidig designlinje och förbättrad ståhöjd, medan bakdelen har samma aluminiumkonstruktion som den ursprungliga eONE-SIXTY.

  Cykelns geometri är oförändrad med en 65,5 graders huvudvinkel och en 75,5 graders sätesvinkel. Den kompakta EP8-motorn förbättrar rullbarheten och en längre räckvidd på 460 mm erbjuds i den stora storleken. Cykeln har interna ledningar för bromsslangar och växelkablar, ett gaffelstopp för skydd och gummiskydd för en tyst körning.

  Shimano EP8-motorn driver cykeln och styrs av en tumskiftesväxel och visas på Shimano SC-EM800-färgskärmen. Cykeln har också en komplett Shimano XT-drivlina, bromsar med fyra kolvar och en Fox DPXII-dämpare för balanserad fjädring. Kassetten 11-52t erbjuder riklig växling för klättring och 203 mm rotorer ger stark bromskraft.

  De avslutande komponenterna inkluderar ett 780 mm styr, 40 mm styrstång och Merida lock-on-grepp för komfort och grepp. Den 170mm Merida droppstolpen styrs av en Shimano-spak under styret och var pålitlig under testningen. Hjulen är DT Swiss Spline HX1501 One 30 Boost 29er fram och 27,5 tum bak, med Maxxis Assegai MaxxGrip fram och Minion DHR MaxTerra bakdäck. Den enda kritiken är det integrerade Lezyne-frontljuset, som har en begränsad vinkel och låg effekt och kanske inte är användbart på leden och ökar risken för kollisionsskador.

  Sammanfattningsvis kan man säga att Merida eONE-SIXTY elektriska mountainbike har fått betydande uppgraderingar inför 2021, inklusive Shimano-motorn, komponenterna och designen, vilket leder till bättre prestanda.

  Du kan läsa vårt fullständiga test och recension om Merida eONE-SIXTY här.

  3. Merida eBig.Nine 300

  Annan Bra Elcykel Mountainbike


  Merida eBig.Nine 300

  SPECIFIKATIONER:

  Motoreffekt: 250w

  Hjulstorlek: 29"

  Räckvidd: 5-8 mil

  Vikt: 24.71 kg

  FÖRDELAR:

 • Stor och kraftfull cykel
 • Fantastisk slitstyrka och hållbarhet
 • Stora greppvänliga däck
 • NACKDELAR:

 • Relativt stor och tung

 • Stor Enkelanvänd EL-MTB Perfekt För Nybörjare

  Meridas eBig Tour modellen ovan är en fantastisk modell för den som letar efter en hybrid elcykel som kan klara av både pendling till och från jobbet, samt lite offroad när det så skulle behövas. eBig Nine är en annan liknande modell från Merida som sköter samma jobb relativt väl, även om modellen är något mer riktad mot de som pendlar vardagligen.

  Den här modellen är utrustad med en kraftfull 250w-motor, 29-tums hjul och ett 8Ah-batteripaket som ger en ganska bra räckvidd på upp till 80 km. Motorn är i samma styrka och kvalité som Tour-modellen ovan, så här kan du förvänta dig bra prestanda både på asfalt och off-road.

  EBig Nine har en hållbar aluminiumram som klarar av tuff terräng och är en bra allroundcykel. Den är också relativt lätt jämfört med andra elektriska mountainbikes i sin klass - den väger 24,71 kg.

  Merida har också inkluderat några fina komponenter i den här modellen, som Shimano M365 hydrauliska skivbromsar och en Suntour XCM fjädrande gaffel. En kraftfull LED-lampa framtill är också monterad, så att du kan cykla säkert på natten.

  Sammantaget är Merida eBig Nine 300 en utmärkt allround el-mountainbike som erbjuder följande kombination av egenskaper: bra motorprestanda, lång räckvidd, pålitliga komponenter och en lätt ram. Det är en idealisk cykel för pendling eller fritidsturer på spår, stigar eller asfalt.

  Mountainbike Elcyklar - Köpguide

  Innan man bestämmer sig för att köpa en eldriven mountainbike så kan det vara en bra idé att närmare förstå hur dessa fungerar, och vad som skiljer de olika modellerna åt. På så sätt kan du ta en bättre köpbeslut över vilken modell som passar dig och din situation bäst. Här är några av de viktigaste faktorerna att hålla reda på:

  Användning

  Användningsändamålet är en viktig faktor att ta hänsyn till när du köper en elektrisk mountainbike. Olika typer av terräng och körstilar kräver olika typer av cyklar. Här är några saker att tänka på när du funderar på ditt användningsändamål:

  • Terräng: Om du planerar att cykla på tekniska stigar med branta upp- och nedgångar kan en fullfjädrande elektrisk mountainbike vara det bästa alternativet för dig. Om du planerar att cykla i mjukare terräng kan det räcka med en hardtail eller stel elektrisk mountainbike.
  • Körstil: Om du planerar att åka aggressivt i nedförsbacke kan en mer robust elektrisk mountainbike med mer fjädringsrörelse och en starkare ram vara nödvändig. Om du vill åka mer lugnt kan en lättare och smidigare elektrisk mountainbike vara lämpligare.
  • Avstånd och varaktighet för cykelturer: Om du planerar att cykla långa sträckor är det fördelaktigt med en cykel med ett större batteri och en effektivare motor.

  Genom att fundera över ditt användningsändamål kan du bestämma rätt typ av elektrisk mountainbike för dig och se till att du har en cykel som klarar av den terräng och den körstil du har i åtanke.

  elcykel mountainbike bra

  Kraft & Motor

  Motoreffekten och batteritiden på en elektrisk mountainbike är viktiga faktorer att ta hänsyn till när du köper en cykel.

  • Motoreffekt: El-mountainbikes har motorer som varierar från 250 watt till över 750 watt. Ju kraftigare motorn är, desto mer hjälp ger den vid trampning. Tänk på hur mycket hjälp du behöver och vilken typ av terräng du kommer att cykla i. Om du planerar att ta dig an branta klättringar och teknisk terräng kan en kraftigare motor vara nödvändig.
  • Batteritid: Elcyklar kommer också med batterier som varierar i kapacitet från 300Wh till över 700Wh. Ju större batteriet är, desto längre kan cykeln hjälpa till att trampa på en enda laddning. Tänk på hur långt du vill cykla på en enda laddning och välj en cykel med ett batteri som kan ge den nödvändiga kraften.

  Genom att överväga dina behov av motoreffekt och batteritid kan du se till att du får en elektrisk mountainbike som ger rätt mängd assistans för den typ av cykling du planerar att göra. Tänk dessutom på att batteriets vikt kommer att påverka cykelns totala vikt, så tänk även på batteriets vikt när du fattar ditt beslut.

  Fjädring

  Fjädring är en viktig faktor att ta hänsyn till när du köper en elektrisk mountainbike eftersom den påverkar komforten och stabiliteten under körningen. Här är några saker att tänka på när du överväger fjädringen av en elektrisk mountainbike:

  • Fullfjädring: En helfjädrande elektrisk mountainbike har fjädring både fram och bak på cykeln. Den här typen av fjädring är idealisk för teknisk terräng och aggressiv körning, eftersom den ger större komfort och stabilitet på grova och ojämna stigar.
  • Hardtail: En hardtail elektrisk mountainbike har fjädring endast på framsidan av cykeln. Den här typen av fjädring är ett bra val för cyklister som vill ha en balans mellan komfort och effektivitet, eftersom fjädringen hjälper till att absorbera stötar samtidigt som den möjliggör effektiv trampning.
  • Styv: En styv elektrisk mountainbike har ingen fjädring alls. Den här typen av fjädring är bäst för cyklister som vill ha den mest effektiva trampningen, eftersom det inte finns någon fjädring som absorberar energi och bromsar cykeln. En styv elektrisk mountainbike kan dock vara mindre bekväm i grov terräng.

  När du överväger fjädringen av en elektrisk mountainbike bör du tänka på vilken typ av terräng du kommer att cykla i och vilken typ av cykling du kommer att göra. Fullfjädring är idealisk för teknisk och aggressiv körning, hardtail är ett bra val för en balans mellan komfort och effektivitet och rigid är bäst för effektiv trampning. Välj den typ av fjädring som ger mest komfort och stabilitet för din körstil och den terräng du ska cykla på.

  Ram

  Ramen på en elektrisk mountainbike är en av de viktigaste komponenterna, eftersom den påverkar cykelns totala hållbarhet och komfort. Här är några saker att tänka på när du överväger ramen på en elektrisk mountainbike:

  • Hållbarhet: Leta efter en ram som är tillverkad av högkvalitativa material och som är utformad för att klara kraven i tuff terräng. Tänk på vilken typ av cykling du planerar att göra och välj en ram som klarar uppgiften.
  • Storlek: Det är viktigt att välja en ram som passar dig bekvämt. Tänk på höjden på ramen och se till att den matchar din längd på innersidan. Det är också viktigt att tänka på räckvidden och ståhöjden, eftersom detta påverkar cykelns övergripande hantering och stabilitet.
  • Vikt: Ramens vikt påverkar också cykelns totala vikt. Leta efter en ram som är lätt men ändå hållbar, eftersom detta gör cykeln lättare att hantera på stigarna.

  Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du hitta en elektrisk mountainbike med en ram som är hållbar, bekväm och passar din körstil och kroppstyp. Tänk dessutom på ramens utformning, till exempel formen och rören, eftersom detta kan påverka cykelns övergripande prestanda och hantering.

  trimmad elcykel

  Bromsar

  Bromssystemet är en viktig faktor att ta hänsyn till när du köper en elektrisk mountainbike, eftersom det påverkar bromsstyrkan och kontrollen över cykeln. Här är några saker att tänka på när du överväger bromsarna på en elektrisk mountainbike:

  • Skivbromsar: Skivbromsar är den vanligaste typen av bromssystem som används på elektriska mountainbikes. De ger en kraftfull och jämn bromskraft, vilket gör dem idealiska för teknisk och aggressiv körning. Skivbromsar fungerar också bra i våta förhållanden och tenderar att hålla längre än andra typer av bromsar.
  • Fälgbromsar: Fälgbromsar är mindre vanliga på elektriska mountainbikes, men är fortfarande ett alternativ för vissa modeller. Fälgbromsar är lättare och mindre komplicerade än skivbromsar, men de ger kanske inte lika mycket bromskraft.

  När du överväger bromsarna på en elektrisk mountainbike bör du tänka på vilken typ av cykling du planerar att göra och vilken bromskraft du behöver. Om du planerar att ta dig an teknisk terräng och köra aggressivt är skivbromsar ett bra val. Om du letar efter ett lättare och enklare bromssystem kan fälgbromsar vara ett bra alternativ. Tänk dessutom på vilken typ av bromsbelägg som används, eftersom detta kan påverka bromsarnas prestanda och hållbarhet.

  Pris & Budget

  När du funderar på din budget för en elektrisk mountainbike är det viktigt att komma ihåg att dessa cyklar kan kosta allt från några tusen kronor till över 50 000 kronor. Det är viktigt att bestämma en budget och hålla sig till den, eftersom kostnaden snabbt kan stiga med all den senaste tekniken och de funktioner som finns tillgängliga.

  När du letar efter det bästa värdet för dina pengar bör du tänka på följande:

  • Motor och batteri: Kraftigare motorer och större batterier kostar i allmänhet mer. Tänk på vilken nivå av assistans du behöver och hur långt du vill cykla på en enda laddning, och leta efter en cykel som erbjuder rätt balans mellan kraft och batteritid för din budget.
  • Fjädring: Fullfjädrande elektriska mountainbikes tenderar att vara dyrare än hardtails eller styva modeller. Fundera över vilken typ av fjädring du behöver utifrån din körstil och den terräng du ska cykla i.
  • Ram: Ramen är en av de viktigaste komponenterna i en elektrisk mountainbike. Leta efter en cykel med en hållbar och lätt ram som passar din budget.
  • Bromsar: Hydrauliska skivbromsar av hög kvalitet tenderar att vara dyrare än mekaniska skivbromsar eller fälgbromsar. Tänk på vilken bromskraft du behöver och vilket bromssystem som fungerar bäst för dig.

  Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du hitta en elektrisk mountainbike som ger bäst värde för din budget. Kom ihåg att även räkna in kostnaden för tillbehör, som hjälmar, lampor och extra batterier, när du fastställer din budget.

  Här kan du läsa vår guide till de bästa billiga elcyklarna.

  Vanliga Frågor Om

  Mountainbike Elcyklar

  Här finns ett avsnitt med vanliga frågor och svar om elektriska mountainbikes:

  Vad är en elektrisk mountainbike?

  En elektrisk mountainbike, även kallad e-mountainbike, är en traditionell mountainbike med en elmotor och ett batteri. Detta ger pedalhjälp för att hjälpa cyklisterna att ta sig igenom utmanande terräng och klara längre sträckor med lätthet.

  Hur fungerar en elektrisk mountainbike?

  En elektrisk mountainbike har en motor och ett batteri som ger pedalhjälp till föraren. När cyklisten trampar ger motorn extra kraft för att göra det lättare att klättra uppför backar, ta sig fram i svår terräng och hålla farten. Mängden hjälp kan justeras för att passa förarens behov, och batteriet ger ström till motorn.

  Vilken räckvidd har en elektrisk mountainbike?

  Räckvidden för en elektrisk mountainbike beror på ett antal faktorer, bland annat batteriets storlek, motorns effekt, cykelns vikt och cyklistens pedalinsats. I genomsnitt kan en elektrisk mountainbike köra 40-80 mil på en enda laddning.

  Hur snabbt kan en elektrisk mountainbike gå?

  Hastigheten på en elektrisk mountainbike regleras av lagen, med en högsta hastighet på 25 km/h de flesta länder. Den faktiska hastigheten på en elektrisk mountainbike beror dock på ett antal faktorer, bland annat motoreffekten, cykelns vikt och förarens pedalinsats.

  Vilka är fördelarna med att cykla på en elektrisk mountainbike?

  Det finns många fördelar med att cykla på en elektrisk mountainbike, bland annat ökad hastighet och användarvänlighet, möjlighet att ta sig an utmanande terräng och möjlighet att köra längre sträckor. Elektriska mountainbikes kan också vara ett utmärkt sätt att komma ut och njuta av naturen, samtidigt som de ger ett träningspass och spänningen av åkturen.

  Är det svårt att cykla på en elektrisk mountainbike?

  Nej, elektriska mountainbikes är utformade för att vara lätta att cykla och tillgängliga för många olika typer av cyklister. Pedalhjälpen gör det lättare att ta sig an utmanande terräng och att köra längre sträckor, och cyklarna är utformade för att vara stabila och bekväma att cykla.

  Sammanfattningsvis Om

  Mountainbike Elcyklar

  En mountainbike elcykel är ett perfekt alternativ om man letar efter en elcykel som klarar lite off-road. I denna guide har vi tagit oss en närmare titt på de olika alternativen av eldrivna mountainbikes som finns på marknaden, och testat samt utvärderat dessa, för att du bättre ska kunna ta ett informerat köpbeslut.

  Vi hoppas att vårt test har varit givande för dig. Nu är det dags för dig att bege dig ut på vägarna och testa själv.

  John Steen

  John Steen började cykla för över 25 år sedan, och har inte slutat med det sedan dess. Länge har han varit intresserad av klassiska cyklar, men när elcyklar blev allt mer populärt för några år sedan har John fokuserat på det.

  Gillade Du Vad Du Läste?

  Här har du fler bra inlägg:

  Bästa Elcykel Med Mittmotor (2024): Bäst i Test
  Bästa Cykelkorg Till Elcykel (2024): Bäst i Test
  Bästa Elcykel (2024): Bäst i Test